Innehållsförteckning
Hur isolerade man hus förr?
Mossa, torv och sågspån användes som isolering i början av 1900-talet. Fördelen med naturmaterial är att de andas. Nackdelen är dålig isoleringsförmåga. Under 1950-talet introducerades glas- och stenull, så kallad mineralull.
Hur tjock isolering utan ångspärr?
Nya hus är oftast isolerade med 3–500 mm isolering (till exempel mineralull), och det är avgörande för valet av ångspärr. Som tumregel säger man att du ska ha en ångspärr i ditt hus om du har tjockare isolering än 200 mm i väggarna och taket.
Hur tjock isolering i trossbotten?
Nu när trossbotten har fått sitt undre skydd mot vind är det dags att börja isolera. Fyll facken med isolering med samma tjocklek som golvbjälkarna. En vanlig dimension på golvreglar är 220 mm och då väljs isolering av denna tjocklek.
Kan man blanda stenull och glasull?
Han säger nu att det ur byggnadsvårdssynpunkt inte är lämpligt att “blanda” såg/kutterspån och glasull, t. ex. om man vill fylla på i väggar där spånet sjunkit ihop.
Hur man tilläggsisolerar?
Tilläggsisolera ytterväggar utifrån – steg för steg Ta bort eventuella knutbrädor, lockläkt, bottenbrädor, foder runt fönster och dörrar samt spikläkten. Gamla ytterväggar behöver ofta ett förbättrat vindskydd. Saknas ett fullgott vindskydd monteras först ett vindskydd på ytterväggen. Därefter monteras isoleringen.
Vilken cellplast isolerar bäst?
Cellplast används som isolering under betongplattan till husgrunder. Den vanligaste kvaliteten vid isolering av en villagrund är S80 eller S100. S100 klarar större laster än S80 och isolerar något bättre.
Hur mycket hjälper tilläggsisolering?
Så mycket pengar kan du spara på att tilläggsisolera Med tilläggsisolering kan du sänka uppvärmningskostnaderna med upp till 25%. Med minskade uppvärmningskostnader ökar även värdet på ditt hus. Om man ska byta fasad är det ett utmärkt tillfälle att samtidigt tilläggsisolera.
Måste man ha ångspärr?
Ångspärr är ett slags plastduk som är helt vattentät. Den används för att förhindra att varm och fuktig luft tar sig från husets insida ut genom innertaket och väggarna. Utan ångspärr skulle den fuktiga luften ta sig ut genom tak och väggar och omvandlats till kondens – det kan leda till mögelsvamp och röta.
Vilket material har bäst isoleringsförmåga?
Mineralull kan antingen bestå av glasull eller stenull. Isoleringsvärdet är relativt likvärdigt hos dessa material, liksom förmågan att skydda mot buller och brand. Ur brandskyddssynpunkt är dock stenull allra säkrast.
Hur mycket ska man isolera vinden?
Det finns flera parametrar som påverkar U-värdet, men som en tumregel kan man säga att det idag krävs 300–350 mm mineralull för att isolera ett tak i tillräcklig utsträckning. (Vad gäller lösull ligger motsvarande siffra kring 500 mm.) Fram till 90-talet var isoleringen sällan tjockare än 100–200 mm.