Innehållsförteckning
Hur kan skolan bidra till en hållbar utveckling?
En Skola för hållbar utveckling jobbar med ett helhetsgrepp runt frågor som rör hållbar utveckling. Det handlar om att integrera frågeställningar runt miljö, sociala och ekonomiska frågor i undervisningen, att göra barn och ungdomar delaktiga i lärprocessen och att förbereda dem för framtiden.
Hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling?
Social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet Barnen ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling – såväl ekonomisk och social som miljömässig. Barn växer upp med snabba förändringar i sin omvärld. De möter nya människor och nya situationer.
Varför ska vi lära oss om hållbar utveckling?
Målet för en hållbar utveckling är att garantera hälsosamma, trygga och rättvisa livsmöjligheter för nuvarande och kommande generationer samt att trygga den ekologiska bärkraften i miljön och bevara den bio- logiska mångfalden.
Hur kan man arbeta med hållbar utveckling?
Här är några exempel på hur du kan arbeta med hållbarhet i undervisningen tillsammans med barnen: Lek rollekar där barnen kan ta olika roller och ha likvärdiga möjligheter att delta. Utmana barnen genom att medverka, tillföra material och bredda deras intressen.
Vad är miljöundervisning?
Innehållsmässigt hänför sig formuleringarna om miljöundervisningen till den normerande miljöundervisningstraditionen; det handlar om att eleverna ska anta miljövänliga värderingar och handlingsmönster och att skolans verksamhet ska miljöanpassas.
Varför är det viktigt att börja undervisa för hållbarhet i förskolan?
Genom att grundlägga goda vanor redan från tidig ålder får barnen möjlighet att delta i ett samhälle där vi tillsammans tar ansvar över vårt liv, våra miljöer och en hållbar utveckling. Hållbar utveckling börjar med barnen och deras engagemang i frågor som berör dem.
Var står det om hållbar utveckling i läroplanen?
Enligt förskolans läroplan (Lpfö98) ska stor vikt läggas på miljö- och naturvårdsfrågor. Den pedagogiska verksamheten ska präglas av ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtids- tro och sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp.
Vad innebär hållbar utveckling i förskolan?
Barnen ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling – såväl ekonomisk och social som miljömässig. Barn växer upp med snabba förändringar i sin omvärld. De möter nya människor och nya situationer.