Blogga

Hur klarar man provanstallning?

Hur klarar man provanställning?

Våra tips för att klara av din provanställningsperiod

  • 1) Våga ställa frågor. De första månaderna på nytt jobb kan upplevas som både stressande och utmanande.
  • 2) Visa att du är engagerad.
  • 3) Se till att vara i tid.
  • 4) Var uppmärksam på företagskulturen.
  • 5) Försök att inte ta ut ledighet under din provanställning.

Vilka huvudregler gäller för provanställning?

Huvudregeln är att en provanställning inte får vara längre än sex månader men givetvis kortare. I vissa situationer finns möjlighet för arbetsgivare och fackklubben att förlänga provanställningen.

https://www.youtube.com/watch?v=Jfp8ZXcs88c

Vad gäller vid provanställning Handels?

En arbetsgivare kan avsluta en provanställning utan att den anställde har gjort något fel. Om arbetsgivaren avslutar provanställningen innan prövotiden har löpt ut har du rätt att arbeta kvar två veckor från dess att beskedet har lämnats till dig.

Under provanställningen har man som anställd inget anställningsskydd i likhet med en tillsvidareanställning. Det innebär att arbetsgivaren när som helst kan avbryta provanställningen utan att behöva ange några skäl till det. De behöver då endast meddela den anställda och det eventuella facket två veckor i förväg.

Måste man skriva nytt avtal efter provanställning?

Om provanställningen övergår till en tillsvidareanställning så fortsätter de villkor som finns i provanställningsavtalet att gälla. Det går att upprätta ett nytt avtal för tillsvidareanställningen, men det är inte nödvändigt.

Vad händer om jag blir uppsagd under provanställning?

Enligt svensk lag ska en arbetsgivare meddela om uppsägning senast 14 dagar innan provanställningen tar slut. I vissa kollektivavtal står det en månad. Men om arbetsgivaren missar detta, och säger till dagen innan, upphör ändå anställningen. Arbetsgivaren kan dock tvingas betala skadestånd till arbetstagaren.

Share this post