Innehållsförteckning
Hur kommunicerar astronauter i rymden?
NASA använder sig av världens största nätverk av radioantenner för att kommunicera med i stort sett alla sina farkoster ute i rymden, Deep Space Network (DSN). Den europeiska rymdorganisationen ESA har också ett liknande nätverk, European Space Tracking (ESTRACK), men använder sig även av DSN.
Hur dricker man vatten i rymden?
Soppa och dryck serveras i plastpåsar och kan ätas genom ett sugrör. Om man vill använda kniv och gaffel kan man spänna fast en bricka på ena benet medan tallrikar och bestick hålls kvar med kardborreband.
Kan man prata i rymden?
När astronauter pratar med varandra, sker det med radio, som inte behöver någon luft. Ljud kan också gå i vätskor och fasta ämnen. Man skulle kunna tänka sig att montera högtalare och mikrofoner under fotsulorna. Då kan i princip ljudet fortplanta sig genom månytan, fast det är nog inte så praktiskt.
Hur styrs rymdsonder?
Rymdsond, sond, är en obemannad rymdfarkost som ofta styrs från en kontrollstation på jorden och som samlar in information som används i forskning eller av vetenskapsmän för att bevisa olika teser inom exempelvis astronomi eller fysik.
Kan man simma i rymden?
Redan på en höjd av 20 000–25 000 m är trycket så lågt att blodet kokar vid 37 °C. Att hålla andan går inte, luften kommer genast att strömma ut ur lungorna i alla fall. Redan på 15000 m höjd tappar man medvetandet inom loppet av några sekunder.
Hur man duschar i rymden?
Astronauterna duschar inte. Istället använder de tvättlappar med tvål som inte behöver sköljas av. Om astronauten vill tvätta håret finns det ett schampo som kan torkas bort med en handduk. Enda tillfället då vatten får användas för personlig hygien är vid tandborstningen.
Finns det ljudvågor i rymden?
I rymden är koncentrationen av partiklar så liten att vanliga ljudvågor inte kan skapas och färdas vidare. Därför kan ingen där ute höra dig skrika. Radiovågor däremot har inga problem att färdas genom rymden. Radiovågor är inte ljud utan en sorts elektromagnetisk strålning, eller helt enkelt ett sorts ljus.