Innehållsförteckning
Hur lång är uppsägningstiden för ett hyresavtal?
Uppsägningstiden för ettårigt avtal är minst tre månader. Men en hyresgäst kan alltid följa hyresavtalets regler om de är fördelaktigare. Vid uppsägningstid på en månad kan hyresgästen säga upp avtalet senast en månad före hyrestidens slut. Detta gäller bara om det tydligt står i hyresavtalet att det är så.
Vad innebär en månads uppsägningstid?
Med exempelvis en månads uppsägningstid menas att om du säger upp dig till exempel den 15 mars, så upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april. Om motsvarande datum saknas i efterföljande månad, så löper uppsägningstiden ut den sista dagen i den månaden. Det innebär att om du har en månads uppsägningstid och säger upp dig den 31
Hur lång är uppsägningstiden för en anställd?
Uppsägningstiden varierar normalt beroende på hur länge man varit anställd. Vanligtvis är uppsägningstiden mellan 1-3 månader när en anställd säger upp sig. Kontrollera vilka uppsägningstider som gäller enligt det kollektivavtal du omfattas av.
Har du inte längre uppsägningstid på din arbetsplats?
Om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats och ni inte kommit överens om längre uppsägningstid i ditt anställningsavtal, har du själv en månads uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Uppsägningstiden är då en månad oavsett hur länge du varit anställd och oavsett din ålder.
Vad är skälig uppsägningstid?
Huvudregeln är också att avtalet, som är ett s.k. tillsvidareavtal, ensidigt kan sägas upp av endera part. I sådant fall gäller dock generellt att en skälig uppsägningstid måste beaktas. Vid de allra flesta fall ligger en sådan skälig uppsägningstid på 30 dagar (jfr. NJA 2009 s. 672).
Kan du kräva längre uppsägningstid?
Arbetstagaren har däremot rätt att kräva en längre uppsägningstid. Om du har varit anställd mer än två år men mindre än fyra år kan du exempelvis kräva två månaders uppsägningstid. Ju längre du har varit anställd, desto längre uppsägningstid kan du kräva. Du måste inte nyttja hela uppsägningstiden men möjligheten finns där.
Har du rätt till uppsägningstid?
Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor. Upptäcker du att din uppsägningstid sträcker sig förbi det datum du ska börja en ny anställning, kan du försöka komma överens med din arbetsgivare att få sluta tidigare. Men det är inget du har rätt till.
Hur lång är uppsägningstiden på din arbetsplats?
Vanligtvis är uppsägningstiden 1-3 månader, beroende på hur länge du arbetat hos arbetsgivaren. Saknar din arbetsplats kollektivavtal, har du enligt lagen om anställningsskydd (LAS) 1 månads uppsägningstid. Läs mer om uppsägningstid när du säger upp dig från en tillsvidareanställning.
Med exempelvis en månads uppsägningstid menas att om du säger upp dig till exempel den 15 mars, så upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april. Om motsvarande datum saknas i efterföljande månad, så löper uppsägningstiden ut den sista dagen i den månaden.