Blogga

Hur lange har man ont i svanskotan efter fall?

Hur länge har man ont i svanskotan efter fall?

En spricka i bäckenet läker så småningom av sig själv, men det kan ta några månader. Det är bra för läkningen att röra på sig, även om det gör ont. Du kan ta smärtstillande läkemedel den första tiden för att lättare kunna röra dig. Du kan till en början behöva hjälp att klara vardagen om du har mycket ont.

Hur känns en spricka i svanskotan?

Svanskotan är den nedersta lilla delen av ryggraden som på korsbenet. Smärtan du känner vid skada eller annan påverkan på svanskotan känns i rumpan. Vanliga orsaker till ont i svanskotan är fall på isen eller annan halka, där benen åker framåt och man faller rakt på rumpan (svanskotan) samt förlossning.

Kan man leva utan svanskota?

Hos människor och andra svanslösa primater (t. ex. stora apor) är svanskotan är kvarleva av en obetydlig svans, men ändå inte helt utan betydelse då den är ett viktigt fäste för flera muskler, senor och ligament i bäckenbotten och höften.

Kan man stuka svanskotan?

Svanskotan är den nedersta delen av ryggraden och består av fyra till fem kotor som växer ihop i vuxen ålder. Ibland kan du få ont i svanskotan utan någon särskild anledning. Men en vanlig orsak till smärta i svanskotan kan vara stukning eller fraktur som uppstår efter exempelvis ett fall bakåt.

Hur avlasta svanskotan?

Genom att jobba på rörligheten i din rygg och ryggrad kan du också avlasta svanskotan när du går eller springer. Börja övningen genom att lägga dig ner på rygg med benen sträckta rakt ut framför dig. Böj sedan upp ditt högra knä mot ditt bröst och vrid sedan ditt böjda ben över till din vänstra sida.

Har jätteont i svanskotan?

Att ha ont i svanskotan kan vara besvärligt. Ofta orsakas problemen av en längre tids stillasittande, eller om du ramlar och landar illa. Under graviditeten kan foglossning även leda till att svanskotan blir öm.

Vad bör man undvika vid kotkompression?

Tänk på din lyftteknik, men avstå helst från att bära och lyfta när du har som mest ont. Tänk också på att undvika framåtböjning och samtidig vridning i ryggen. Sitt med ordentligt stöd i svanken. Undvik att sitta för länge.

Share this post