Blogga

Hur man tar dod pa bjornloka?

Hur man tar död på björnloka?

För att ta död på plantan ska du helst agera tidigt på våren och gräva upp hela växten. Har den hunnit växa till sig kan du gräva av stjälken minst 10 centimeter under markytan. Kom ihåg att kemiska växtskyddsmedel kräver behörighet och i vissa fall ska anmälas till miljöförvaltningen.

Hur tar man bort jätteloka?

Var mycket försiktig om du tar bort och bekämpar jätteloka. Använd skyddskläder och glasögon. Bekämpa arten metodiskt genom att ta bort fröställningar kontinuerligt under många år till dess att fröbanken i jorden är utarmad. Det är viktigt att se till att fröställningarna inte lämnas kvar.

Hur ser man skillnad på jätteloka och björnloka?

Det finns många flockblommiga växter i Sverige, mest lik jättelokan är den inhemska björnlokan, (Heracleum sphondylium). Björnlokan är dock mindre i alla sina delar och blomflocken blir bara två till tre decimeter bred. Björnlokans blad är sammansatta, till skillnad från jättelokans stora mycket spetsflikiga blad.

Vad gör man med Björnloka?

Första hjälpen vid förgiftning

  1. Tvätta med tvål och vatten.
  2. Skydda huden mot solljus under en vecka även om lokala symtom saknas.
  3. Vid symtom ring Giftinformation och kontrollera risken.

Hur sprider sig Björnloka?

Björnlokan har importerats till Sverige och saknar därför naturliga fiender. Växten ställer inte stora krav på jordmån och sprider sig effektivt med frön. På kort tid kan den ta över stora arealer.

Måste man ta bort Björnloka?

Två viktiga skäl att bekämpa: Om man får växtsaft på sig och därefter vistas i solen så kan brännblåsor uppstå. Speciellt utsatta är barn. Det andra skälet är spridningen. Björnlokan har importerats till Sverige och saknar därför naturliga fiender.

Hur ser man att det är en Björnloka?

Jättelokan är lätt att känna igen på grund av sin storlek eftersom den blir 2 till 4 meter hög. Den blommar juli till augusti och har vita, något välvda blomflockar som kan bli en halv meter i diameter. Bladen blir cirka 1 meter breda och den ihåliga stjälken kan bli upp till 10 cm i diameter.

Hur känner man igen Björnloka?

Det säkraste kortet när det kommer till att känna igen en jättebjörnloka är att gå på storleken. Är den över 2 meter hög med maffiga blad och blomflockar på flera decimeter så är det antagligen en jättebjörnloka. Är den mindre och känns nättare så är det antagligen någon av de andra arterna.

Måste man ta bort björnloka?

Jätteloka är med på EU:s förteckning över invasiva arter, så som markägare måste du ta bort den om den finns på din mark.

Share this post