Hur man torkar maskrosrot?
Te på torkad maskrosrot. Roten är extra rik på nyttiga bitterämnen och ger en starkare detoxeffekt på levern och även njurarna. Gräv upp, tvätta av, hacka i bitar och låt torka på ett lakan eller kökshandduk. När rötterna är torra kan du spara dem i burkar till vinterhalvåret.
Kan man äta maskrosrot?
Maskros i maten Bladen kan med fördel användas i sallader, pesto och boosta en smoothie. Maskrosblad innehåller mer järn och protein än spenat! Rötterna kan användas som utfyllnad i gratänger, biffar, pajer, rårakor etc. Roten är dock mycket besk och bör därför kokas av, helst ett par gånger, innan anrättning.
Får man plocka maskrosor?
Plocka maskrosor hela säsongen Maskrosorna går bra att plocka under hela säsongen, men det är mest effektivt att ta dem tidigt innan de står i full blom eller har blommat färdigt.
Är maskrosblad nyttigt?
Vissa använder i dag därför maskrosblad som en renande kur. Dock behövs det mer forskning för att kunna säga någonting säkert kring dess egenskaper. Bladen innehåller även rikligt med C-vitamin, som behövs för vårt immunsystem och som fungerar som antioxidant i kroppen.
Är maskros vätskedrivande?
Maskros är vanligt förekommande i olika preparat som ska vara vätskedrivande men finns också i många kosttillskott som ska främja magtarmhälsan och matsmältningen. Växten innehåller bitterämnen som kan öka sekretionen av galla och stimulerar både salivproduktionen och aptiten (1).
Vad är Maskroste bra för?
Maskros som läkeväxt
- Karminativum – Motverka gasbildning.
- Stomatikum – Magstärkande, motverka förslappning av magsäcken samt stimulera dess utsöndring av matsmältningsvätskor.
- Diuretikum – Urindrivande.
- Cholagogum – Öka gallproduktionen.
- Mesenkym – Lösa upp slaggämnen i bindväven.
Vad göra med maskros?
Plocka späda maskrosblad och lägg i en sallad, varför inte tillsammans med kirskål, rucola och spenat till dessa frasiga tomat- och lökflarn eller varmrökt fisk med syrade grönsaker. Den lite bittra smaken mildras om du lägger bladen i iskallt vatten cirka en timme. Av maskrosens blommor kan du göra både saft och te.