Innehållsförteckning
Hur mår torsken i Östersjön?
För torsken som lever i östra Östersjön är läget kritiskt. Bestånden minskar och torskarna mår allt sämre. De är småväxta, magra och i dålig kondition. De har också börjat reproducera sig vid en mycket mindre storlek.
Finns det torsk i Östersjön?
Torsken finns i alla Sveriges omgivande hav, och i Östersjön har torskbeståndens situation växlat kraftigt under de senaste åren. Idag är torsken generellt liten och smal. Endast ett litet antal torskar växer till sig och blir stora, vilket är bekymmersamt för torskens fortsatta utveckling i Östersjön.
Hur vanlig är torsk i Östersjön?
I Östersjön har fångsternas storlek sjunkit sedan mitten av 1980-talet och därefter varierat genom åren. Under 2017 var de bara 10–15 procent jämfört med de årliga fångsterna under 1960–1980-talet. Jämförelsevis fångades upp till 200 000 ton om året fram till 1978, innan fångsten ökade till 350 000 ton 1980.
Hur mycket fisk finns i Östersjön?
Fiskare och forskare verkar vara oeniga om hur mycket torsk det finns I Östersjö. Inte ens bland forskare är man enig. Då det finns vinstintressen i att presentera siffror som visar på goda bestånd av torsk blir ofta beräkningarna missvisande.
Hur fångas torsk?
I kustnära vatten fångas den med garn, krok och snurrevad. Sverige har ingen kvot av detta bestånd men importen till den svenska marknaden är betydande. Torsk fiskas av danska och svenska fiskare med bottentrål, snurrevad och garn. I dessa fisken fångas förutom torsk även annan torskfisk, plattfisk och havskräfta.
Vilka fiskar äter torsk?
Torsk i utsjön äter sill och skarpsill, samtidigt som sill och skarpsill konkurrerar med torskens små yngel om djurplankton. I kustområdena äter stora abborrar mört och storspigg medan små abborrar kan vara utsatta för konkurrens från dessa.
Vad är torskens fiende?
Torsken är en av våra mest populära matfiskar, men bestånden har blivit hårt drabbade av överfiske. Torsken leker vanligen på ett djup ned till 100, och äggen svävar fritt i vattenmassan. I Östersjön begränsas torskreproduktion av salt- och syrehalten i vattnet.
Vilka är torskens fiender?
Det är inte sälarnas fel att bestånden av Östersjötorsk, sill och skarpsill minskar. Yrkesfisket, klimatförändringar och övergödning gör mer skada, visar en ny studie från Stockholms universitet.
Hur påverkas torsken av övergödningen och varför?
Det gör att mer organiskt material hamnar på havsbotten, och då går det åt mycket syre när materialet ska brytas ned. Därför kan övergödningen leda till syrebrist i bottenvattnet, vilket har minskat de områden i Östersjön där torsken kan fortplanta sig och leta mat.