Blogga

Hur paverkade Marie Curie?

Hur påverkade Marie Curie?

År 1903 fick hon nobelpriset i fysik tillsammans med Henri Becquerel och sin make Pierre Curie för forskningen om radioaktivitet. Åtta år senare tilldelades Marie Curie nobelpriset i kemi för upptäckten av grundämnena radium och polonium.

Vilka upptäckter gjorde Marie Curie?

Radium
Polonium
Marie Curie/Upptäckter
Marie Curie upptäckte två helt nya radioaktiva grundämnen, radium och polonium. Hon un- dersökte det sedan tidigare kända radioaktiva grundämnet uran och upptäckte att det var be- tydligt mer radioaktivt än förväntat. Hon an- tog då att det fanns andra mer radioaktiva äm- nen uppblandade med uranet.

Vad studerade Marie Curie?

Marie föddes år 1867 i Polen men var senare verksam i Frankrike. Efter att ha avslutat grundskolan i Warszawa flyttade hon till Frankrike. Där studerade hon på universitetet och tog i examen i matematik och fysik. Under sin studietid träffade hon sin man, Pierre Curie och flera kända fysiker.

Vad gjorde Dmitrij Mendelejev för Marie Curie?

Del 2 av 3. Under en helg 1868 utarbetade den unge ryske kemisten Dmitrij Mendelejev det periodiska systemet: indelningen av grundämnena efter deras atomnummer. Men denna ordning slås i bitar när den polska forskarstudenten Marie Sklodowska Curie upptäcker radioaktivitet.

Vad gjorde Marie Curie för att få nobelpriset?

Paret Marie och Pierre Curie delade nobelpriset i fysik 1903 tillsammans med Henri Bequerel, efter sina studier av radioaktivitet. (Det var Marie Curie som benämnde det strålande fenomenet just radioaktivitet.)

Vad upptäckte Pierre Curie?

Pierre Curie/Upptäckter

Vem upptäckte radioaktiva ämnen?

Becquerels upptäckt om radioaktiviteten är ett mycket viktigt steg i förståelsen för atomens uppbyggnad och funktion. Med hjälp av radio- aktivstrålning (alfastrålning) kunde Ruther- ford senare visa att atomens massa var samlad i en atomkärna och att det mesta av atomen är tomrum.

Vad menas med ett radioaktivt ämne?

Atomkärnor som faller sönder av sig själva, kallas radioaktiva. Strålningen kallas joniserande strålning. Atomer med lika många protoner, men olika många neutroner, kallas för isotoper. Det är vanligt att vissa isotoper av ett ämne är radioaktiva.

Vad har Marie Curie gjort för världen?

Marie Curie 1867- 1934, en av tidernas mest berömda forskare och tvåfaldig Nobelpristagare som upptäckte polonium och radium. Hennes upptäckter och forskning har haft ofantlig betydelse för medicinsk behandling.

Nobelpriset i kemi (1911) fick Marie som ett erkännande för den förtjänst hon visat i sina studier och upptäckten av grundämnena Polonium (döpt efter Maries fädernesland Polen) och Radium (döpt efter ”det strålande ämnet”). Under tjugotalet inbjöds Marie till USA vid två tillfällen och fick ett storartat mottagande.

Hur påverkade Marie Curie världen?

Share this post