Innehållsförteckning
Hur påverkar överkonsumtion vårt samhälle?
Även om Sverige på flera sätt är ett föredöme i miljöfrågor, är vi svenskar bland de värsta när det gäller att konsumera mer än vad planeten klarar av. Vår överkonsumtion av jordens resurser leder till att skogar huggs ned, vatten förorenas, hav fylls av plast, växt- och djurarter utrotas och växthuseffekten förvärras.
Vad menas med överkonsumtion?
Överkonsumtion är ett begrepp som används för olika typer av ohållbar konsumtion. Oftast syftar begreppet på den konsumtion som överstiger det som i ett längre perspektiv kan produceras av världens naturresurser. Enligt WWF förbrukar världen idag cirka 30 % mer än vad jorden har kapacitet att återskapa.
Vad är ohållbart?
Börja med en gissning. Få ledtrådar.
Varför shoppar vi så mycket?
Det mest uppenbara (och legitima) skälet att köpa något, är ju för att saken i fråga fyller en funktion och samtidigt tillgodoser ett faktiskt behov. Sedan är det ju inte alltid helt lätt att avgöra vad vi verkligen behöver och inte – alltså vad som är ett behov och vad vi bara vill ha.
Vad händer när konsumtionen ökar?
Idag står mat, dryck, kläder och skor för drygt 20 procent av hushållens konsumtion, medan investeringar i boende och upplevelser har ökat desto mer. Fördelningen i procent av till exempel utgifterna på transport samt den på rekreation och kultur är nästan lika stor i ett typiskt hushåll idag.
Hur mycket Överkonsumerar Sverige?
Idag lanseras WWF:s Living Planet Report som fastslår att vi är på väg mot det sjätte massdöendet. Fyra av planetens nio trösklar som upprätthåller liv på jorden har enligt Stockholm Resilience Centre redan överskridits.
Hur tror du att vår miljö påverkas av våra konsumtionsmönster?
Vi kan göra det genom våra val i vardagen, men också genom att använda vår påverkansmöjlighet som konsumenter. De varor och tjänster vi köper påverkar vår miljö och klimat – när råvarorna utvinns och bearbetas och när produkterna tillverkas, transporteras, används och slängs.
Vad beror överkonsumtion på?
Överkonsumtion kopplas samman med såväl kontrollförlust som känslor av skuld och mindervärde men också med medvetna val och social acceptans. Konklusionen av vår analys blir att överkonsumtion, eller frånvaron av överkonsumtion, har betydelse för konsumentens identitetskapande.