Innehållsförteckning
Hur påverkar räntan ekonomin?
När reporäntan stiger höjs dessutom kostnaden för lån i och med att bankernas räntor följer reporäntan. Helt naturligt leder alltså en höjd reporänta till att många hellre sparar och väntar med att konsumera. Det innebär att efterfrågan i ekonomin minskar, vilket på sikt driver ner både inflation och prisnivå.
Vad händer med räntan när inflationen ökar?
Behöver inflationen dämpas och ekonomin kylas ner höjer Riksbanken räntan. Höjda räntor leder till att lönsamheten i företagen minskar, företagen får svårare att få krediter och investeringarna avtar.
Vad innebär en räntehöjning?
När Riksbanken höjer räntan blir bolånet dyrare I snitt betalar många hushåll runt 1,4 procent i rörlig boränta. Låt oss anta att en räntehöjning med 0,25 procent av Riksbanken innebär att boräntan höjs med lika mycket. Det motsvarar en ökad kostnad för bolånet med nästan 20 procent.
Hur påverkar inflationen räntan?
Men en risk om inflationen stiger snabbt är att också räntorna går upp vilket kan vara jobbigt för den som till exempel har stora bostadslån. För den som har rörlig ränta men vill sprida sina ränterisker kan det därför vara läge att binda nu medan även de bundna räntorna är fortsatt låga.
Hur påverkar inflationen växelkursen?
Förändringar i inflation orsakar direkt förändringar i valutakurserna. Ett land med en lägre inflation än ett annat kommer att se värdet på sin valuta stiga. Priserna på varor och tjänster ökar i en långsammare takt där inflationen är låg.
När blir det räntehöjning?
Riksbankens senaste prognos för framtida räntehöjningar indikerar en första höjning först våren 2024 och att det kan komma en till någonstans kring årsskiftet 2024-2025. SEB:s ekonomer räknar med en första höjning i början på 2023 och ytterligare två höjningar under nästa år.
Varför höja ränta vid inflation?
Genom att höja eller sänka reporäntan försöker Riksbanken motverka svängningar i konjunkturen så att inflationen hamnar på inflationsmålet.