Blogga

Hur psykiska halsorisker kan identifieras?

Hur psykiska hälsorisker kan identifieras?

Alla människor är olika känsliga för påfrestningar under livet. En påfrestning kan vara stress, oro, ångest och sorg. Psykisk ohälsa kan påverkas av arv och miljö. Arv betyder personens genetik, vilket är det som är medfött och egenskaper som man ärvt av föräldrar.

Varför insjuknar man i psykiska störningar?

Med psykisk störning förstås i första hand störningar som har sin grund i psyket. Psykiska störningar kan dock uppkomma till följd av droger eller fysiska sjukdomar. Beroende på huvudorsak, kan den psykiska störningen ses som primär, vilket kallas funktionell, eller som ett symtom på droger eller sjukdomar.

Varför ökar den psykiska ohälsan?

Psykisk ohälsa bland unga ökade under perioden 1985–2014. Vi har undersökt tänkbara orsaker till det, och ser att brister i skolans funktion och förändringar på arbetsmarknaden kan vara två anledningar. Allt fler barn och unga i Sverige rapporterar psykisk ohälsa.

Hur utvecklas psykisk ohälsa?

Orsakerna till ökningen i psykisk ohälsa är dessutom fortfarande okända. Omfattningen i ökningen, som alltså innefattar stora delar av ungdomsgruppen, tyder dock på att orsakerna rör ungas livs- villkor generellt, som skolperioden eller inträdet till arbetsmarknad och vux- enliv.

Vilka hälsorisker finns i Sverige?

Kvinnor vårdas oftare i psykiatrin än män Undantag är alkohol- och drogberoende, schizofreni och autism, tillstånd som män oftare får vård för. Kvinnor vårdas nästan dubbelt så ofta som män för ångest- och stressyndrom och även vård för depression (inkl. bipolär sjukdom) är vanligare bland kvinnor.

Vad påverkar psykisk hälsa och ohälsa?

WHO definierar psykisk hälsa som ett tillstånd av psykiskt välbefinnande där varje individ kan förverkliga sina egna möjligheter, klara av vanliga påfrestningar, arbeta produktivt och bidra till det samhälle som hen lever i. Psykisk hälsa är alltså inte detsamma som frånvaron av psykisk sjukdom.

Varför har den psykiska ohälsan ökat bland barn och unga?

Varför ökar den psykiska ohälsan barn barn och unga? Data från Skolbarns hälsovanor visar att psykosomatiska besvär är vanligare hos elever som anger att de känner sig stressade av skolarbetet. Låga skolprestationer tycks också öka psykosomatiska symtom bland unga.

Vilka faktorer påverkar psykisk ohälsa hos unga?

Även andra faktorer har betydelse för skillnader i barns och ungas psykiska hälsa, exempelvis föräldrarnas födelseland och utbildningsnivå samt familjetyp. Uppväxtvillkoren påverkar dessutom den psykiska hälsan som vuxen, och utsatthet i barndomen ökar risken för att man senare i livet ska få psykiatrisk vård.

Är psykisk ohälsa ett samhällsproblem?

Psykisk ohälsa är ett av våra största samhällsproblem. Det måste göras mer för att tidigt fånga upp de individer som mår dåligt och säkerställa att alla får den hjälp och det stöd som behövs. Att samtala, att fråga, det är nyckeln till att i tid uppmärksamma de som riskerar att drabbas av psykisk ohälsa.

Share this post