Innehållsförteckning
Hur räknar man soliditeten?
De siffror man behöver för att räkna ut ett företags soliditet är justerat eget kapital och totala tillgångar (balansomslutning). Uppgifterna går att hitta i företagets balansräkning. Du får ut soliditeten genom att dividera det justerade egna kapitalet med företagets totala tillgångar.
Vilka är de vanligaste nyckeltalen?
Det finns många olika nyckeltal men nedan är några av de vanligaste:
- Bruttovinst. Nettoomsättning – varukostnader / nettoomsättning.
- Omsättningstillväxt. (Omsättning aktuell period/ Omsättningen föregående period)
- Kassalikviditet.
- Soliditet.
- Avkastning på eget kapital.
Vilka är de tre obligatoriska nyckeltalen?
Dessa är, nettoomsättning, resultat efter finansiella poster samt soliditet.
Hur stort är det utgående egna kapitalets andel av de obeskattade reserverna?
* Skattesatsen beräknas schablonmässigt till 22 % och eget kapitaldelen av obeskattade reserver till 78 %. I exemplet är 37,8% av tillgångarna finansierade med eget kapital. Detta är ett mått på företagets långsiktiga förmåga att överleva, genom att det visar hur stor förmågan är att motstå förluster.
Är 50% soliditet bra?
Man säger att ju högre soliditet företaget har, desto längre kommer företaget att överleva även om det går med förlust….Statistik över soliditeten i olika branscher.
Bransch | Soliditet % (medianvärde) |
---|---|
Alla branscher (utom fastighetsförvaltning) | 50 |
Hur många procent är bra soliditet?
Det finns ingen riktig tumregel för vad som är en bra soliditet – förutom ju högre desto bättre långsiktig betalningsförmåga. I övrigt varierar soliditeten stort mellan olika branscher. Konsultbyråer ligger ofta runt 60 procent i och med att deras verksamhet kräver mindre investeringar och därmed har lägre lånebehov.
Hur tolka nyckeltal?
P/E står för price/earnings, på svenska pris/vinst. Med detta nyckeltal räknar man alltså ut aktiens pris i förhållande till bolagets vinst, med andra ord hur mycket man betalar för vinsten. Desto högre P/E-tal desto högre värderar marknaden bolaget i förhållande till vinsten.
Vad är en god vinstmarginal?
Vad är en bra vinstmarginal? Tittar man på ett genomsnitt över samtliga branscher, över en längre tid, brukar man uppskatta att en bra vinstmarginal ligger på mellan 5 och 10 procent. En bra tumregel att komma ihåg är alltså att vinstmarginalen bör överstiga fem procent för att anses vara bra.
Vad är en resultatdisposition?
Definition av resultatdisposition Styrelsens förslag för hur årets vinst eller förlust ska disponeras. Resultatdispositionen ska ingå i varje årsredovisning och är en del av förvaltningsberättelsen. Där ska det föras fram ett förslag om hur vinsten/förlusten ska disponeras.
Vad är en rimlig soliditet?
En tumregel är att soliditeten inte får understiga 25 procent för att nya långfristiga lån skall godkännas. Det är en generell regel som dock varierar mellan olika branscher.