Innehållsförteckning
Hur Rikar man en kvinna?
Efter att blåsan är tömd tas katetern bort. Du kan lära dig att tömma blåsan själv eller få hjälp av vårdpersonal. Katetern kallas också RIK som står för ren intermittent kateterisering. Kvarliggande kateter som sätts genom urinröret, KAD.
Vilka komplikationer kan uppstå vid Kateterbehandling?
Komplikationer
- Var alltid uppmärksam på följande vanliga problem och komplikationer som kan uppstå vid kateterbehandling.
- Asymtomatisk bakteriuri (ABU)
- Biofilm.
- Blod i urinen.
- Blåskramper.
- Förstoppning.
- Illaluktande urin.
- Läckage och trängningar.
Hur länge får kateter sitta kvar?
Samma kateter bör aldrig sitta kvar i mer än tre månader på grund av materialets begränsning och den förhöjda infektionsrisken. Om man behöver ha kateter i längre tid än tre månader eller om det behövs, är det distriktssjuksköterskan som byter kateter.
Vad innebär Aseptik vid kateterisering?
Renhetsgrad vid kateterisering Katetern behålls steril vid införandet vilket kan åstadkommas genom att använda steril handske, sterilt instrument eller genom att mata in katetern med hjälp av dess innerförpackning. Ett aseptiskt arbetssätt tillämpas, det vill säga att produktens renhetsgrad bevaras [3].
När ska man rika?
Svårighet att tömma urinblåsan: Akut eller kronisk urinretention. Lagring av urin i urinblåsan bör undvikas: Övre urinvägsinfektion. Koagelbildande blödning i urinen. Njurskador med risk för reflux och påverkad njurfunktion.
Vad betyder rika sig?
Till en början kallades metoden för SIK (Steril Intermittent Kateterisering). Dr Jack Lapides konstaterade emellertid kring 1972 att det var viktigare att uppnå regelbunden tömning av urinblåsan än att utföra behandlingen sterilt. Han introducerade istället begreppet RIK (Ren Intermittent Kateterisering.
Kan man träna med kateter?
Du skall träna din bäckenbotten före operation och efter att katetern har avvecklats. Bäckenbottenträning med kvar- liggande kateter kan ge skador på urinrörets slemhinna och orsaka blåstömningssvårigheter.
Kan man bada med kateter?
Katetern och påsen tål vatten, så du kan duscha och bada bastu, men undvik simning och att bada i badkar. Du bör dagligen duscha huden vid kateter roten och byta kompressen. Urinpåsen byts endast vid behov.
Hur ofta byta urinkateter?
Kateterbyte. Hur ofta en kvarliggande kateter ska bytas beror på den enskilde patientens behov. Det första bytet bör dock göras inom 4-6 veckor. Efter bedömning av stenutfällning på katetern och i urinen samt efter utvärdering av patientens känsla av obehag beslutas tiden till nästa byte.
Hur ofta ska man tömma en kateter?
Du som använder ventil bör tänka på att blåsan behöver tömmas regelbundet även om du inte känner dig kissnödig. En tumregel är minst var fjärde timme och som mest fyra deciliter. Om du har svårt att känna när det är mycket urin i blåsan kan du koppla ventilen till en urinpåse på natten som tas bort på morgonen.
Vad är Glycerinmix?
På senare tid tillhandahåller flera kateterproducenter en förfylld spruta med glycerinmix, en sockerlösning som stannar i ballongen. Liggetid upp till 12 veckor (se tillverkarens anvisning). Är lämplig för patienter med överkänslighet mot latex. Är lämplig vid upprepade urinstopp.
Vilken storlek på kateter?
För kvinnor finns katetrar på 20–25 centimeter. Vid val av kateterlängd för dig som kvinna behöver hänsyn tas till vad som passar din kroppsform och hur din kateter sköts. Mäns urinrör är 20–25 centimeter. Som man behöver du en kateter som är cirka 40 centimeter lång.