Innehållsförteckning
Hur sprida aska i Sverige?
Att ansöka om att sprida aska Innan man kan sprida ut askan måste man ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen. Tillstånd ges bara om platsen är lämplig och man kan vara säker på att askan hanteras på ett respektfullt sätt. Du som vill sprida askan efter en avliden bör ansöka i god tid före du planerat att sprida askan.
Efter kremeringen, hämtar du själv ut urnan på krematoriet för att sedan sprida aska på den plats du anmält till Länsstyrelsen. Om du ska sprida aska i vatten rekommenderar vi att du väljer en sjösättningsurna, då askan lätt kan fara iväg med vinden.
Vad gäller vid spridning av aska?
Sprida aska i natur eller till havs kräver tillstånd För att kunna sprida askan i naturen krävs tillstånd från Länsstyrelsen. Att ansöka hos dem kostar inget och du gör själva ansökan efter dödsfallet. Det kan vara bra att stämma av med alla anhöriga innan en ansökan görs om att få sprida askan.
Kan man strö aska vart man vill?
Innan man kan sprida ut askan måste man ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen. Tillstånd ges bara om platsen är lämplig och man kan vara säker på att askan hanteras på ett respektfullt sätt. Du som vill sprida askan efter en avliden bör ansöka i god tid före du planerat att sprida askan.
Kan man dela på askan?
På Lavendla får vi ofta frågan om man får dela på askan efter den avlidne och gravsätta den på olika kyrkogårdar, som exempel. Svaret på frågan är nej. Askan efter en avliden får nämligen inte delas upp och gravsättas på olika platser. Askan måste alltså gravsättas på en och samma plats.
Hur mycket aska blir det efter en människa?
Det handlar om mellan 150 och 200 kilo som vi gräver ner årligen, säger Sören Olsson. Den aska som blir kvar i ugnen efter kremeringen rakas manuellt ner i ett speciellt kärl och bearbetas sedan i en askberedare innan stoftet efter den döde slutligen fylls över i den urna som de anhöriga har valt.
Måste man Gravsätta aska?
Här i Sverige är man tvungen att gravsätta askan på ett eller annat sätt. Det vanligaste är gravsättning på kyrkogården, antingen i en grav, askgravplats eller i minneslunden. Men man kan också välja att sprida askan. Antennen till havs eller i naturen.
Får man ta med sig urnan?
Man kan skicka urnan med flygfrakt, men möjligheten finns också att själv ta med sig urnan och resa personligen. Vissa länder har andra krav och kan ställa krav på ytterligare intyg.
Vad blir kvar efter en kremering?
Kistan förs in i en stor ugn som håller en temperatur på ungefär 700-1000 grader. I vanliga fall tar det ca 80 minuter att omvandla både kista och kropp till aska som kan jordfästas eller spridas fritt. En brandsäker ID-bricka i keramik läggs på kistan innan den förs in i ugnen.
Var förvaras urnor?
Du får inte förvara urnan hemma i väntan på att sprida ut askan. Den måste förvaras i krematoriet, eller hos församlingen som ansvarar för begravningsverksamheten. Urnan får endast hämtas i anslutning till det tillfälle då du ska sprida askan.