Innehållsförteckning
Hur uppstår en näringsrik sjö?
En näringsrik sjö eller eutrof sjö är en sjö vars tillrinningsområde gör vattnet rikt på närsalter. Typexempel är sjöar som får sitt vatten från brunjordar eller åkermark. Vattnet är också i dessa omgivningar ofta rikt på löst kalk (kalciumkarbonat), vilket ger dessa sjöar neutralt eller svagt basiskt pH.
Hur stor är en alger?
Till algerna räknas många olika organismer, från mycket små och enkla encelliga till stora och komplexa flercelliga organismer, till exempel brunalger som kan bli 60 meter långa och väga 300 kg.
Hur vet man om en sjö är näringsfattig?
Den näringsfattiga sjön Är omgivande marker magra, med mycket sand, morän eller berg, till- förs sjön lite finkornigt material och inte så mycket näringsämnen som kväve och fosfor. Då får vi en sjö med klart vatten – en näringsfattig sjö (oligotrof ). Naturligt näringsfattiga sjöar är den vanligaste sjötypen i Sverige.
Vad påverkar en sjös näringsinnehåll och vattenkvalitet?
kompensationsnivån i en sjö är den nivån där solljuset är sp svagt att glukosen som går åt vid algernas cellandning inte kan kompenseras av det som produceras av fotosyntesen.
Vad är ett annat ord för näringsfattig sjö?
En humös sjö är normalt näringsfattig, och innehåller mycket humusämnen som gör vattnet brunfärgat. Humösa sjöar är vanliga i barrskog och myrmark.
Vad bestämmer om en sjö blir näringsfattig eller näringsrik Quizlet?
vad bestämmer om en sjö blir näringsfattigt eller näringsrik? det bestäms om vad som är runt om kring sjön, näringsfattig = urberg, morän och barrskog och näringsrik = lerjord, lövskog och åkermark. varför har näringsrika sjöar ett litet siktdjup? vattnet innehåller plankton.
Vad kallas stora alger?
Det finns både stora fastsittande alger och mindre frilevande, så kallade växtplankton. De skiljer sig från kärlväxterna på flera sätt. De stora fastsittande algerna kräver ett hårt underlag som de kan fästa vid med hjälp av en fästplatta. De har inga rötter utan tar upp näring över hela sin yta.
Hur kommer det sig att många sjöar har blivit försurade?
Människans bidrag till försurningen är främst orsakad av utsläpp vid förbränning av kol och olja men även det nutida intensiva skogsbruket bidrar. Svavelnedfallet har minskat kraftigt under de senaste 20 åren, framför allt i södra Sverige.