Blogga

Hur uppstod fackforbunden i Sverige och varfor?

Hur uppstod fackförbunden i Sverige och varför?

Arbetarna organiserar sig Sveriges första fackförening bildades av de tidigt organiserade typograferna redan 1848, men det var på 1880-talet som facken började växa och bli många. Det internationella perspektivet var en självklarhet från början. Arbetarrörelsen menade att arbetare i alla länder skulle förena sig.

Vem startade facket?

Denna grundades 1898. Rättsvetaren Axel Adlercreutz har pekat ut en lönelista från 1869 som det första kollektivavtalet i Sverige. Avtalet tillkom i Stockholm efter en strejk bland byggnadsarbetare. Det första rikstäckande avtalet skrevs under 1901 och gällde för typografer.

Hur bildades fackförbund?

Fackföreningar bildas Liksom i hela den industrialiserade världen började arbetarna i Sverige bilda fackliga organisationer för att slåss för bättre villkor. Redan 1846 bildades Typografiska föreningen i Stockholm, som var en intresseförening för typografer.

När blev fackföreningar lagliga?

I Sverige har fackföreningar funnits sedan 1846, då den så kallade Typografiska föreningen, som brukar räknas som den första fackföreningen i landet, grundades. Fackföreningar blev dock inte så vanliga då direkt, utan det var först på 1870-talet som flera fackföreningar bildades.

När bildades det första fackförbundet?

1886 bildas Sveriges första fackförbund, Svenska Typografförbundet. Fyra år senare tog Träarbetare-fackföreningen i Stockholm initiativet och bildade Svenska Träarbetareförbundet. Sågverksarbetarna bildar sitt fackförbund i Gävle 1891.

Vad gör den svenska modellen så speciell?

I Sverige har vi ett unikt sätt att styra över hanteringen av löner och anställningsvillkor till arbetsmarknadens parter. Den svenska modellen innebär att det är arbetsgivarnas organisationer och fackföreningarna som gemensamt förhandlar om vad som gäller kring löner och anställningsvillkor.

Vad innebär Saltsjöbadsavtalet och den svenska modellen?

Saltsjöbadsavtalet såg till att arbetsmarknadens parter kom överens, utan att lagstiftning behövdes. Avtalet slog alltså fast en norm om att arbetsmarknadens parter ska sluta avtal, utan inblandning av regeringen. Det la grunden för det som kallas ”Den svenska modellen”.

Share this post