Innehållsförteckning
Hur var temperaturen under tiden för Big Bang?
Fem tusen miljarder grader, det är den högsta temperaturen som människan har lyckats skapa. Det är forskare vid Cern i Schweiz som har uppmätt temperaturen under experiment som gjorts vid partikelacceleratorn LHC. Det är ungefär lika högt som temperaturen var vid Big bang och hundra tusen gånger högre än i solens mitt.
Hur kom forskarna fram till Big Bang?
Big bang är den mest vedertagna teorin om hur universum kom till för nästan 14 miljarder år sedan. Den beskriver hur universum skapades ur en extremt liten men oerhört tät klump av materia och energi, och hur sedan denna klump började expandera och både tid och rum skapades i samband med detta.
Vad hände med Big Bang?
Big Bang – universums början Universums utveckling startade för cirka 13,8 miljarder år sedan (!), då rymden började expandera – eller sprida sig. Universum var då otroligt tätt och varmt, och hela universum var koncentrerat i en enda punkt.
Var universet før Big Bang?
Alligevel er det muligt, at der var et univers før Big Bang, hvilket hævdes af flere nye kosmologiske teorier, der bygger på en form for kvantegravitation, hvor Einsteins gravitationsteori suppleres eller integreres med kvantemekanikken.
Hvorfor er Big Bang begyndelse?
Det gjorde derimod Einstein, der i 1931 formulerede en kosmologisk model af Big-Bang-typen, men uden at spekulere om en ’tid før tiden’. De første videnskabeligt baserede ideer om, at Big Bang ikke er altings begyndelse, men er resultatet af en gravitationel sammentrækning af et tidligere univers, stammer fra 1930’erne.
Hvad er muren for Big Bang?
Denne uigennemsigtige mur afholder astronomerne fra at se selve Big Bang-begivenheden. ’Muren’ består af en tæt suppe af partikler, der blev dannet lige efter den enorme udvidelse – kaldet inflation – der fandt sted, da universet var 10 (-32) sekunder gammelt.
Har der eksisteret noget før Big Bang?
Forskerne ved altså, at der har eksisteret ’noget’ før Big Bang, men hvad det var, er det umiddelbart svært at blive klog på, understreger Steen Hansen. De ligninger, som vi bruger til at beskrive universets udvikling, har en indbygget begrænsning i form af den såkaldte planck-tid.