Innehållsförteckning
Hur vet man om cancern spridit sig till lymfkörtlarna?
För att ta reda på om sjukdomen har spridit sig till lymfkörtlar som finns djupare in i kroppen krävs undersökning med röntgen, ultraljud, datortomografi eller magnetkamera. Positronemissionstomografi – PET – är en metod som också kan användas för att upptäcka metastaser.
Vad är prognosen vid tjocktarmscancer?
Prognos vid tjocktarmscancer. Enligt statistik från Cancerfonden så lever 65,5 procent fem år efter att cancern upptäcktes. Där män har en aning lägre siffra (64.1%) och kvinnor en aning högre (66,8%). Efter tio år så lever 60,1 procent, där män har en lägre siffra (57,9%) och kvinnor en aning högre (62,3%).
Hur sprider sig tjocktarmscancer till levern?
Tjocktarmscancer sprider sig ofta till levern. Cancern kan sprida sig, genom lymf- eller blodkärl, till andra delar av kroppen. Exempelvis till lungorna eller till levern. Om cancern hinner sprida sig så kallas dessa tumörer för dottertumörer, metastaser.
Vad beror på dödligheten vid tjocktarmscancer?
Prognos och dödlighet vid tjocktarmscancer beror till största del på om cancern har spridit sig Om cancer endast finns i tarmväggen när den upptäcks så blir i princip alla friska. Om cancern har spridit sig till utsidan av tarmen men inte till lymfkörtlarna i närheten är chanserna att botas ungefär 80-90 procent.
Kan cancern spridas till andra delar av kroppen?
Cancern kan sprida sig, genom lymf- eller blodkärl, till andra delar av kroppen. Exempelvis till lungorna eller till levern. Om cancern hinner sprida sig så kallas dessa tumörer för dottertumörer, metastaser. Tjocktarmscancer är den tredje vanligaste cancern i Sverige.
Vad är symptom på bukspottkörtelcancer?
Symptom. Bukspottkörtelcancer ger få symptom och har vanligtvis spridit sig vid diagnos. Några vanliga symptom på cancern är gulsot, ont högt upp i magen och mot ryggen samt låg aptit och viktnedgång. Gulsot kommer då cancern i bukspottkörteln trycker ihop gallgången och gallan ansamlas i levern.
Vad är cancer i bukspottkörteln?
Cancer i bukspottkörteln innebär att en cancertumör har bildats i bukspottkörteln, som också kallas pankreas. Bukspottkörtelcancer kan sprida sig till exempelvis lymfkörtlar, levern, bukhinnan eller lungorna. Det är vanligt att sjukdomen sprider sig i ett tidigt stadium, innan den har börjat ge symtom. Då går det inte att bli av med sjukdomen.
Vilka uppgifter har bukspottkörteln?
Bukspottkörteln har två viktiga uppgifter. Den ena är att tillverka enzymer och bikarbonat som behövs för matsmältningen. Den andra uppgiften är att tillverka hormonerna insulin och glukagon som är viktiga för kroppens ämnesomsättning och styr sockerhalten i blodet.
Vad är en operation i bukspottkörteln?
Behandling. Operation är den enda botande behandlingen för cancer i bukspottkörteln. Ungefär 20 procent av fallen erbjuds en operation. Under operationen kan metastaser upptäckas och då stoppas operationen och cytostatika sätts in istället. Även efter en operation får patienterna ibland cytostatikabehandling.