Innehållsförteckning
- 1 Hur vet man om man är Vallon?
- 2 Har valloner i släkten?
- 3 Vilket land kommer vallonerna ifrån?
- 4 Vilken blodgrupp har valloner?
- 5 Var bosatte sig vallonerna i Sverige?
- 6 Hur många Vallonättlingar finns i Sverige?
- 7 Vad innebär att vara Vallon?
- 8 Vad gjorde vallonerna i Sverige?
- 9 Varifrån härstammar valloner?
Hur vet man om man är Vallon?
Berättelser om valloner finns i var och varannan släkt. De var mörka och kunde smideskonster som ingen annan, de satte sin prägel på efterföljande generationer och ända in i vår tid. Mörkt hår och bruna ögon är tydliga tecken på vallonblod i ådrorna. Eller så vill vi gärna att det ska vara.
Har valloner i släkten?
Sällskapet Vallonättlingar uppskattar antalet järnbruk i Sverige och Finland där valloner har arbetat till cirka 300. Skogsarbetarna och kolarna bodde i regel utanför järnbruken och deras släktnamn försvenskades tidigt. Redan efter någon generation kunde de ursprungliga släktnamnen ha gått förlorade.
Vilket land kommer vallonerna ifrån?
Vallonerna kom från Vallonien som omfattar ett område i dagens södra Belgien, norra Frankrike och delar av Luxemburg. Vallonerna hade en speciell teknik i sina järnbruk runt Ardennerna som gav ett bra smidesjärn.
När kom valloner till Sverige?
I Sverige utgör vallonerna en beteckning på de arbetare, hantverkare, tjänstemän och köpmän som kom att invandra och bo sätta sig i Sverige under 1600-talet.
Hur många svenskar har vallonblod?
I dag finns ungefär 120 vallonsläkter kvar, även om många svenskar har vallonblod från betydligt fler släkter. Flera hundra tusen svenskar kan i dag räkna släktskap med vallonerna.
Vilken blodgrupp har valloner?
Det är en sammansättning av Blodgrupp A och blodgrupp B och har ett ben i varje födoämnesplan. Många valloner har denna blodgrupp. De som tillhör grupp AB mår bra av en vegetarisk kost och komplettera med ett litet intag av kött och fisk för att uppnå en bra balans och en bra ämnesomsättning.
Var bosatte sig vallonerna i Sverige?
De lockades till Sverige av familjen de Besche i början av 1600-talet och bosatte sig huvudsakligen i Östergötland. Vallonerna från dagens Belgien kom hit senare, inte minst på grund av av Louis De Geers verksamhet på 1620-talet, och bosatte sig huvudsakligen i Uppland.
Hur många Vallonättlingar finns i Sverige?
Från början fanns cirka fyrahundra vallonsläkter representerade i Sverige, men ungefär var femte vallon i den stora vågen på 1620-talet flyttade hem igen. I dag finns ungefär 120 vallonsläkter kvar, även om många svenskar har vallonblod från betydligt fler släkter.
Hur många är valloner i Sverige?
Antalet valloner som kom att stanna i Sverige var litet, det är dock osäkert exakt hur många det rörde sig om. Nationalencyklopedin anger att 900 individer stannade i Sverige permanent.
På vilket sätt har vallonerna påverkat Sveriges utveckling?
Vallonerna bidrog till att förbättra den svenska järnhanteringen. Valloner som tog tjänst vid utpräglade vallonbruk som Leufsta och Österby i Uppland behöll sin kulturella särart och sina speciella yrkesfärdigheter längst.
Vad innebär att vara Vallon?
Valloner (franska: Wallons, vallonska: Walons) är en franskspråkig folkgrupp bosatt främst i södra Belgien (Vallonien), men även i norra Frankrike (grevskapet Valois). Vallonerna är en av tre etniska grupper i Belgien, jämte de nederländsk-talande flamländarna i norr, och den tysktalande populationen i öster.
https://www.youtube.com/watch?v=OJIu7RzCGWs
Vad gjorde vallonerna i Sverige?
Tillsammans med den mer kontinuerliga tyska invandringen bidrog vallonernas insats starkt till att järnproduktionen femdubblades under 1600-talet och att Sverige fick en ledande ställning på den i och för sig blygsamma världsmarknaden.
Varifrån härstammar valloner?
Vad är vallonblod?
Vallonerna är arbetarklassens adel. En droppe vallonblod väger tyngre än generationers floder av simpelt bondeblod. Mörkt hår i släkten ses av många som ett tecken på ädlaste härstamning ända från det tidiga 1600-talets Vallonien, då Sverige lockade hit ett tusental smeder och andra arbetare till järnbruken.
Var kommer valloner ifrån?
Invandringen organiserades av Louis de Geer (själv vallon) som behövde företagare och skickliga smeder till de järnbruk han arrenderade och senare köpte av den svenska staten: Finspång, Österby, Leufsta m. fl. Vallonerna var fransktalande men oftast protestanter. De kom främst att bosätta sig vid de uppländska bruken.
Valloner är en franskspråkig eller vallonskspråkig folkgrupp i det område som nu utgör södra Belgien och norra Frankrike, vilka utgjorde en stor del av invandringen till Sverige under stormaktstiden, och etablerade sig i svenskt järnbruk med vallonsmide.