Innehållsförteckning
Kan du bli infekterad efter förlossningen?
Efter förlossningen kan livmodern vara känslig och mer mottaglig för bakterier. Då finns det en ökad risk för att livmodern blir infekterad. Du får ont i nedre delen av magen om du får en infektion i livmodern. Du kan behöva vård på sjukhus. Med behandling brukar man känna sig bättre redan efter några dagar.
Varför kan man få feber?
Vid könssjukdomar och blindtarmsinflammation kan man förutom feber också ha ont i magen. Andra orsaker till feber. Förutom bakterier och virus finns det även andra orsaker till att man kan få feber. Inflammationssjukdomar som reumatism kan utöver ledbesvär ge feber, särskilt om man är äldre.
Vad är feber hos vuxna?
Generellt kan man säga att temperaturer över omkring 38 grader hos vuxna är feber. Det viktigaste är egentligen inte temperaturen i sig, utan det är hur man mår för övrigt som avgör om man är sjuk. Särskilt äldre människor kan ha allvarliga infektioner utan att reagera med ökad kroppstemperatur.
Kan du känna dig nedstämd efter en förlossning?
Det är vanligt att känna sig nedstämd och orolig efter en förlossning. Du kan ha svårt att koncentrera dig, vara ojämn i humöret och ha svårt att sova. Det är vanligt att känna sig som en dålig förälder och man kan skämmas över sina tankar. Besvären brukar bli bättre efter en till två veckor.
Varför får barn sår under förlossningen?
De flesta som föder barn vaginalt får sår i slidan och mellangården under förlossningen. Såren kallas för bristningar. Även ändtarmens ringmuskel kan skadas, men det är ovanligt. Bristningarna sys ihop direkt efter förlossningen.
Har du sår i slidan under förlossningen?
Det är vanligt att få sår i slidan och mellangården under förlossningen. Det kan också hända att ändtarmens ringmuskel skadas, även om det är ovanligt. Efter förlossningen undersöker en barnmorska eller läkare slidan. Du får bedövning, om det behövs. En del bristningar kan behöva sys ihop.