Innehållsförteckning
Kan ljumskbråck försvinna av sig själv?
Ljumskbråcket sitter i ljumsken. Bråck som sitter ner mot låret kallas ”lårbråck”. Ett bråck kan inte försvinna av sig själv, men innehållet i bråcket kan åka in och ut genom den försvagade öppningen i bukväggen under dagen.
När bör man operera ljumskbråck?
Ljumskbråck går inte över utan behöver tas bort genom en operation. Barn opereras i princip alltid, oavsett om de inte har symtom. För vuxna görs en bedömning beroende på hur stort bråcket är och om det ger besvär. Det är inte alltid nödvändigt att operera.
Hur känns det när man får bråck?
Symtom vid ljumskbråck Det går att trycka tillbaka utbuktningen in i buken. Du har ont i ljumsken eller i pungen, framför allt när du rör dig eller anstränger dig. Det kan kännas som en molande värk eller som en kortvarig och stickande smärta. Du har en tyngdkänsla eller känna obehag vid bråcket.
Hur länge är man sjukskriven efter ljumskbråck?
Den normala sjukskrivningstiden efter en operation varierar mellan 1-3 veckor beroende på gällande arbetsuppgifter och postoperativa besvär. En begränsning av tunga lyft under 2-3 veckor efter en operation rekommenderas.
Varför kan ont i ljumsken uppstå?
Ont i ljumsken kan uppstå av olika anledningar. Tarmarna kan skapa fenomen som smärta till ljumsken, vid förstoppning eller tarmvred (ondare). Växla mellan att aktivera den högra och den vänstra sätesmuskeln upp till 10-20 gånger innan du långsamt rullar tillbaka till ursprungspositionen.
Vad är orsaken till ont i ljumsken?
Höftleden som orsak till ont i ljumsken Om det inte är muskler som adduktorerna, höftledsböjarna eller quadriceps som strular kan det vara höftleden som skapar problemen. En irritation eller artros i höftleden känns ofta i ljumsken. Det samma gäller för brosk-skador i höftleden.
Vilka muskler förbinder man med ljumsken?
De muskler man ofta förbinder med ljumsken är ”adduktorerna”. Dessa går från den delen av bäckenet som är runt pubisbenet och fäster in längre ned på lårbenets insida eller på underbenets insida. Deras arbetsuppgift är framförallt att hjälpa att stabilisera lårben mot bäcken, och att föra benet inåt (adducera benet).
Ljumskbråck beror på att det har bildats en utbuktning genom en försvagad del av bukväggen. Både barn och vuxna kan ha ljumskbråck. En del märker inte av sitt ljumskbråck, men det kan också orsaka stora besvär. Ljumskbråck försvinner inte av sig självt.