Innehållsförteckning
Polisanmäla en myndighet För att dömas för brott enligt brottsbalken krävs att man är en fysisk person. Socialtjänsten är inte en fysisk person, utan en juridisk person, och kan således inte dömas för de brott du nämner. Du kan däremot polisanmäla en enskild tjänsteperson för de brott som du nämner.
Vad är det för fel på socialtjänsten?
Brist på resurser och rutiner har lett till att socialtjänsten begått fel när orosanmälningar kommit in. Nu har SVT granskat fallet, och resultatet är allt annat än man skulle önska. Minst 150 barn har tagit skada av fel som begåtts av socialtjänsten under de tre senaste åren.
Om du anser att personen som gjorde orosanmälan inte hade grund för sina anklagelser utan lämnade falska uppgifter till socialtjänsten så har du möjlighet att anmäla hen för antingen falsk tillvitelse eller förtal. En bedömning kommer då att göras och du kan komma att få kompensation om det skulle bli en fällande dom.
Vad kan socialtjänstens klienter göra om de inte är nöjda med ett beslut?
Innan du stämmer kan det vara bra att fundera över vad du vill få ut. Är du missnöjd med ett visst beslut kan det vara bättre att överklaga det. Du kan också anmäla socialtjänsten till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Har du fått ett beslut som du tycker är fel kan du överklaga det beslutet.
Du kan klaga på socialtjänstens beslut. Socialtjänsten i din kommun måste då ta ett nytt beslut. kan du klaga till en domstol.
Hur anmäla socialtjänsten för tjänstefel?
Det enklaste alternativet om du tycker att socialtjänsten gjort fel är att anmäla dem hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO). IVO ska granska socialtjänstens arbete för att se till så att allt går rätt till. Håller IVO med dig om att socialtjänsten gjort fel kan de även hjälpa dig med en eventuell stämning.
Skulle man tycka att det finns allvarliga brister eller missförhållanden i socialtjänstens verksamhet ska man vända sig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) med en anmälan. [4] IVO utövar tillsyn och kan ta initiativ till granskning av en verksamhet.
Hur kan du se till att få en bra relation med din klient?
En sedvanlig förhållning till den professionella relationen är att socialarbetaren, genom att skapa distans till klienten och dra en tydlig gräns, skyddar denne mot negativa konsekvenser av den maktobalans som råder mellan klient och professionell, till exempel att klienten utnyttjas eller på annat sätt åsamkas skada.