Blogga

Kan man bli tandlakare efter tandskoterska?

Kan man bli tandläkare efter tandsköterska?

Tandsköterska är en helt annan utbildning som inte förbereder dig för vidare studier till tandläkare. Så är det tandläkare du vill bli så skulle det försena dig om du läste till tandsköterska först. Tandsköterska/Tandskötare blir du om du läser en eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolan på 1,5 år.

Hur blir man Barntandläkare?

Tandläkarutbildningen omfattar fem års heltidsstudier på universitetsnivå. Efter slutförd utbildning ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen vilket krävs för att få arbeta som tandläkare. Efter legitimation och två års kliniskt arbete har du möjlighet att utbilda dig till specialist.

Vilka betyg måste man ha för att bli tandläkare?

För att bli tandläkare måste du plugga fem år heltid på universitetsnivå. Det är därför ett bra val att läsa Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap på gymnasiet om du vill bli tandläkare. Du får då den behörighet som behövs för att kunna plugga vidare till tandläkare.

Kan man bli tandläkare efter tandhygienist?

Ja, du kan utbilda dig till tandhygienist och senare utbilda till tandläkare men det finns ingen vidareutbildning från tandhygienist. Vill du senare bli tandläkare måste du alltså läsa upp betygen så att du kommer in på Tandläkarprogrammet.

Kan man bli tandläkare om man går vård och omsorg?

För att bli Tandläkare är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Så väljer du att gå Vård-och omsorgsprogrammet men ändå vill ha behörighet till Tandläkarprogrammet kommer du att få läsa på Komvux efter gymnasiet för att få den behörigheten.

Hur ser en arbetsdag ut för en tandläkare?

Du arbetar vanligen i team tillsammans med tandhygienist och tandsköterska. Att laga hål i tänderna, göra rotfyllningar, genomföra operationer och behandla tandköttsinflammationer är vanliga arbetsuppgifter.

Vilka ämnen måste man läsa för att bli tandläkare?

Vad roligt att du vill bli tandläkare! Då behöver du grundläggande behörighet och Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4. Du kan läsa in kurserna du saknar efter gymnasiet. Du kan göra det på Komvux men du kan också välja att gå ett naturvetenskapligt basår på universitetet.

Vad kan man bli efter tandläkarprogrammet?

Du kan också arbeta som lärare, forskare eller vidareutbilda dig till specialist. I dag finns det cirka 8 300 tandläkare sysselsatta i den svenska tandvården, ungefär 1 000 av dessa har vidareutbildat sig till specialist.

Vad kan man bli efter tandhygienist?

Du kan även arbeta som egenföretagare med egen mottagning/klinik. Tandhygienister kan även arbeta som produktspecialist/säljare för dentalbolag, som chef/arbetsledare på tandvårdskliniker, dentalbolag och läkemedelsföretag.

Kan man vidareutbilda sig som tandsköterska?

Utbildning till tandsköterska finns på Yrkeshögskolan och omfattar 325 Yhp, vilket motsvarar drygt 1,5 års heltidsstudier. Du kan vidareutbilda dig till röntgentandsköterska, operationstandsköterska eller ortodontiassistent.

Hur lång tid är tandläkarutbildningen?

För att bli tandläkare behöver du ha läst på tandläkarprogrammet vid en högskola eller ett universitet. Detta program är på 300 högskolepoäng och tar fem år att läsa.

Kan man läsa vidare från tandhygienist?

En vanlig fråga är om det går att vidareutbilda sig från tandhygienist till tandläkare utan att behöva läsa hela tandläkarutbildningen. Svaret på den frågan är nej, det går inte.

Share this post