Innehållsförteckning
Kan man odla lakritsrot?
Ja, det kan man! Växten heter lakritsrot Glycyrrhiza glabra och är en art i familjen ärtväxter. Från frö är den besvärlig och ärligt talat odlas den lämpligast på varmare breddgrader. Plantan vill ha väldränerad jord i ett läge med full sol, och är härdig utomhus i zon 1 – 2.
Var odlas lakrits?
Lakritsrot trivs i torrare klimat såsom runt medelhavsområdet, Kina, Iran och i vissa delar av Nordamerika och Australien. Lakritsrot är en buske som har långa rötter (8-10 m långa) och det är just rötterna som skördas vart tredje år och används för tillverkning av lakrits.
Var odlas man lakritsrot?
Lakritsroten växer naturligt i länder runt medelhavet, mellanöstern och Kina, då roten trivs bäst i varmare klimat. “ I Sverige odlades lakritsrot i stor omfattning under medeltiden.
Vart hittar man lakritsrot?
Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra) är en art i familjen ärtväxter. Den växer naturligt från östra och södra Europa till östra Asien. Arten odlas i till exempel Frankrike och Tyskland. I Sverige ses lakritsrot ibland som trädgårdsväxt.
Hur mycket lakritsrot kan man äta?
Känsliga grupper. Känsligheten varierar mycket från person till person. Personer med högt blodtryck, hjärtfel, njursjukdomar samt gravida är möjliga riskgrupper. Mycket tyder på att det finns risk för biverkningar hos känsliga personer som regelbundet äter cirka 50 gram lakritsgodis eller mer per dag.
Vad är Glycyrrhizinsyra?
Det är en smal grenliknande rot som när den tuggas tillsammans med saliv ger den typiska lakritssmaken då den långsamt mjukas upp. Det finns studier på djur som påvisar att ämnet glycyrrhizinsyra som finns i lakrits kan ha anticarcinogena effekter, det vill säga cancerförebyggande egenskaper.
Var finns lakritsroten?
Var finns Lakritsroten?
Hur odlas lakritsrot?
I Sverige kan lakritsroten som tillhör släktet ärtväxter klara sig utomhus i zon 1-3 om plantan vintertäckes. Det går också att odla lakritsroten utomhus i en stor kruka som ställs undan på frostfri plats under vintern. De meterlånga kraftiga rötterna används för smaksättning av godis, läkemedel, the och tuggtobak.