Innehållsförteckning
Kan man ta skott från schersmin?
På våren och försommaren tar man riktigt mjuka örtartade sticklingar, till exempel från schersmin, try, paradisbuske, hortensia, forsythia, buddleja och ölandstok. Halvmogna, nästan vedartade årsskott som är mjuka upptill och hårda nedtill rotar sig bäst om de tas under högsommaren.
Hur föröka schersmin?
Det går bra att gallra ur så mycket som en tredjedel av grenarna, men man bör inte skära ner den helt, som man kan göra med många andra buskar. Förökning: Doftshersmin är relativt lätt att föröka med rotskott eller halvförvedade sticklingar som tas efter blomningen. De går också att föröka med frö, som stratifierats.
Kan man flytta en Jasminbuske?
Om det är en schersmin så går det att flytta den men precis som med alla större växter tar det lite tid och planering. Om du nu i år börjar gräva runt den och skär av rötterna sidledes så bör du nästa år kunna gräva av under och flytta den till det nya stället.
Vilken Schersmin doftar mest?
Doftschersmin Philadelphus coronarius har ett upprätt växtsätt och blir med tiden en reslig buske, 2 – 3 meter hög. Det är den vanligaste schersminen i svenska trädgårdar och har odlats i Norden sedan 1700-talet. Det är också den art som leder doftligan när busken är i full blom i juni.
När ska man klippa Jasmin?
Schersminer kan ofta upplevas som risiga och bör därför gallras varje år för att blomma rikligt och bli täta. Beskärning av schersmin görs direkt efter blomningen. Vid behov kan äldre grenar gallras bort under vårvintern.
När Klipper man ner Jasminbuske?
Hur beskär man en Jasminbuske?
Schersminen kan du mycket väl klippa nu under vårvintern, fast istället för att klippa din schersmin rakt av rekommenderar jag att du gallrar den istället. Ta bort gamla risiga grenar ända nere vid markytan. Det resulterar i att det växer upp unga skott som efter ett par år blommar bättre än de gamla.