Innehållsförteckning
Kan ordförande och VD vara samma person?
Privata aktiebolag ska ha minst 25 000 kr i aktiekapital (1 kap. 5 § ABL). I privata aktiebolag är det tillåtet att styrelseordförande och VD är samma person. Det innebär alltså att du kan vara både styrelseordförande och VD i ditt aktiebolag och därmed sköta exempelvis den löpande förvaltningen.
Är en suppleant med i styrelsen?
Svar: En suppleant är en vald ersättare och skall hoppa in när den han är suppleant för inte kan delta i styrelsemötet. I övrigt ingår inte en suppleant i styrelsen. Suppleanten är bara ansvarig för beslut som han varit med om att fatta i sin roll som ersättare.
Kan ledamot och suppleant vara samma person?
Om styrelsen bara har en eller två ledamöter Om styrelsen har färre än tre styrelseledamöter ska det finnas minst en styrelsesuppleant. Den minsta styrelsen som ett aktiebolag kan ha är en styrelse som består av: en styrelseledamot. en styrelsesuppleant.
Kan man ha styrelsemöte utan ordförande?
Styrelse utan ordförande Styrelsen i en bostadsrättsförening måste enligt lag ha en ordförande. Om ordföranden har avgått eller om man inte hittar någon som är beredd att ställa upp, är alternativet att stämman beslutar att styrelsen i fortsättningen konstituerar sig själv.
Måste ägaren sitta i styrelsen?
Att vara styrelseledamot innebär ett stort ansvar. Man ska verka för bolagets bästa och se till att ledningen styr företaget åt rätt håll. Om man som ägare själv sitter i styrelsen, och kanske även är vd, gäller det att skilja på de olika rollerna. Ägaren ska äga och styrelsen ska styra.
Vilka rättigheter har en suppleant?
Huvudregeln är att en suppleant endast ansvarar för beslut och åtgärder som hen varit delaktig i. Det är alltså mycket ovanligt att det behövs någon insats från suppleanten och de har normalt inga befogenheter. I det fall det skulle krävas aktivitet från suppleanten är det viktigt att kolla upp vilket ev.
Måste suppleanter kallas till styrelsemöte?
En suppleant måste kallas till styrelsemötet i så god tid att hen hinner sätta sig in i ärenden och förbereda sig. En suppleant har yttrande- och rösträtt när denne träder in i ordinarie ledamots ställe. Denne har då samma ansvar som ordinarie ledamöter för de beslut som fattas .
Vad är skillnad mellan styrelseledamot och styrelsesuppleant?
En styrelsesuppleant är kort sagt en ersättare. Om det är så att en styrelseledamot inte kan närvara på exempelvis ett styrelsemöte, ska styrelsen istället kalla suppleanten som är en reserv eller ersättare. I vissa fall kan en styrelseledamot närvara på ett sammanträde, men vara jävig.
Vem kan vara suppleant?
Även en suppleant kan alltså få ett stort ansvar i ett aktiebolag. Problemet med att hitta en lämplig suppleant kan förstås vara särskilt stort i enmansföretag och det är vanligt att ägaren utan närmare eftertanke föreslår exempelvis sin sambo, make/maka eller någon annan familjemedlem som suppleant.
Måste man ha styrelseordförande?
Ett aktiebolag får minst bestå av en styrelseledamot och en styrelsesuppleant. Ska bolaget inte ha någon styrelsesuppleant måste bolaget minst ha tre styrelseledamöter. Om bolaget ska ha fler än en ledamot måste en av ledamöterna utses till ordförande.