Innehållsförteckning
Kan yttrandefriheten begränsas?
Yttrandefriheten är en av de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna i 2 kap. 1 § regeringsformen (RF). Friheten kan emellertid begränsas genom lag (8 kap. 1 § RF) eller i vissa fall genom förordning efter bemyndigande i lag (8 kap.
Varför infördes yttrandefrihet i Sverige?
I sin allra första version infördes den faktiskt redan den 2 december 1766. Sverige fick därmed världens första lag som skyddar pressfriheten. Men Tryckfrihetsförordningen skyddar just bara tryckta saker – alltså, tidningar, tidskrifter och böcker. Teve, radio och internet täcks inte alls in av lagen.
När gäller inte yttrandefrihet?
Lagar. Inskränkningarna i yttrandefriheten finns bland annat i brottsbalken, i form av förbud mot olaga hot, hets mot folkgrupp, förtal och förolämpning, och sekretesslagen.
Får man alltid säga vad man vill i Sverige finns det några begränsningar för yttrandefriheten?
Yttrandefriheten värderas högt och de allra flesta uttalanden är tillåtna trots att de ibland kan vara provocerande eller radikala. Huvudregeln är alltså att du får uttrycka dina åsikter hur mycket du vill och i vilken form du vill.
Vad menas med yttrande frihet?
Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande. I den får inga andra begränsningar göras än de som följer av denna grundlag. Lag (2018:1802).
Vilka skyldigheter kommer med yttrandefriheten?
Yttrandefriheten fyller en viktig funktion för att kritiskt granska och sprida information. Medias uppgift är att sprida och uttrycka olika åsikter, perspektiv och när den uppgiften hotas, hotas även våra mänskliga rättigheter.
Vad gäller inte yttrandefrihet?
Det innebär att man inte kan använda yttrandefriheten som ursäkt för brott såsom olaga hot, utpressning, anlitande av en yrkesmördare osv. Där går alltså gränsen för yttranden som inte sker i ett grundlagsskyddat medium. Yttranden som omfattas av TF eller YGL är särskilt skyddade.