Innehållsförteckning
När blev Sverige gult och blått?
I samband med 300- års jubileumet av Gustav II Adolfs födelse år 1894, infördes en flagga med ljusare blå och gula färger. Denna ändring gjordes, eftersom de förra färgerna i folkmun ansågs vara allt för dystra och nedstämmande. Vår nu gällande flagglag antogs år 1982, och i den sägs bl. a.
Har Sveriges flagga alltid varit blå och gul?
På den blåa himlen såg Erik ett gult kors och han såg detta som ett tecken från Gud. Denna legend finns det dock inte så mycket belägg för. Dessa färger, gult och blått, har alltid varit vanliga i Sverige och ca 400 år senare på 1500-talet så finns det mer belägg om att fanan började se ut som den gör idag.
Varför bytte Sverige flagga 1906?
1906 kom en ny flagglag, som för första gången skapade fasta regler för flaggans proportioner och färgnyanser. Nu fastslogs också, att den tretungade flaggan endast skulle användas av kungahuset och av krigsmakten. Från 1916 har vi firat Svenska Flaggans Dag den 6 juni. Dagen har historisk förankring.
Vad är den svenska flaggans ursprung?
Svenska flaggans ursprung. Det som karaktäriserar den svenska flaggan är det gula korset ovanpå blå bakgrund. Både i form och utseende är den väldigt lik den danska flaggan (Dannebrogen), som är den äldsta flaggan i världen.
Vad är Sveriges flagga?
Sveriges flagga är en korsflagga med ett gult kors på blå botten. Till formen liknar den de övriga nordiska ländernas flaggor och modellen tros vara inspirerad av Dannebrogen (den danska flaggan), som är den tidigast belagda av flaggorna i norden (och den äldsta nu använda nationalflaggan i världen).
Vad är prideflaggan?
Prideflaggan är en populär symbol i HBTQ-rörelsen. Den står för stolthet och mångfald, homosexuella, bisexuella och transpersoner, respekt för medmänniskor och tolerans. Flaggan skapades i USA på 1970-talet av Gilbert Baker, uppmuntrad av Harvey Milk.
Vad är proportionerna för den svenska flaggan?
För den svenska flaggan anges proportionerna i lagen om Sveriges flagga, och ska vara tio i höjd till sexton i längd (10:16). De inre blå fälten närmast flaggstången ska vara i proportionerna fyra till fem och de yttre fälten fyra till nio (5:4 respektive 4:9).