När gödslar man buxbom?
Vatten och näring: Buxbom hör till de växter som klarar torka rätt bra. De som du planterat i kruka måste vattnas så att jorden inte torkar ur. Friplanterade gödslas en gång på våren, de i kruka med svag dos Blomsterlandets Trädgårdsnäring, om inte jorden är långtidsgödslad.
Kan man flytta en stor buxbom?
Odla svarar: Det går att flytta buxbomsbuskarna nu på våren. Gör i ordning den nya gropen först så att din buxbom direkt kommer i jord. Gropen bör vara ca 60 centimeter djup och helst ännu bredare.
Har buxbom djupa rötter?
Buxbomens rötterna liknar rodendendronbuskens rötter, de är inte särskilt kraftiga och sprider sig inte långt och djupt, alltså relativt ytliga.
Vad passar ihop med buxbom?
Men jag tycker det är fint med olika sorters prydnadsgräs till buxbom, rosor fungerar självklar ypperligt också, gärna mindre varianter. Även olika japanska lönnar hade varit snyggt men de blommar inte. Solhattar i olika färger om rabatten ligger i sol eller Astillbe och Höstanemon om den ligger i halvskugga.
Vad ska man gödsla buxbom med?
Buxbom gillar att stå väldränerat, alltså inte för fuktigt. Skuggigt är bäst. Buxbom växer gärna i kalkrik jord med bra tillgång på näring hela tiden. Kalka med Algomin Ekogödsel och gödsla sedan med långtidsverkande gödsel i form av Osmocote, Multicote, Plantacote eller Vita Gro.
Hur djupt plantera buxbom?
Krukodlad buxbom kan planteras så snart jorden går att bearbeta efter vintern. Gräv en grop som är dubbelts så bred som rotklumpen och blanda ut jorden med kompost. Om rötterna har snott sig kring rotklumpen bör man göra några snitt med en vass kniv för att öppna upp.
Hur snabbt växer buxbom?
Buxus sempervirens (buxbom) lämpar sig bra för anläggandet av låga häckar och kan till exempel användas som avgränsare eller som häck mot vägen. Dessutom är buxbom en idealisk växt för formklippning. Buxbom är en långsamväxande häckväxt som tål skugga väl och växer bra i de flesta jordtyper.
Hur giftig är buxbom?
Hela plantan är giftig, och de giftiga ämnena smakar bittert. Förgiftning av buxbom ger kräkningar och diarreer. Inom folkmedicinen används buxbom vid feber och gallbesvär med febersänkande, svettdrivande, laxerande eller gallsekretionsbefrämjande verkan. Använd del är rotbark och blad.