Innehållsförteckning
När infördes allmänna vaccinationsprogrammet?
Allmänna vaccinationsprogrammet infördes först under 1940-talet där vaccinationen var riktad mot behandling av tuberkulos. Under 1940-talet infördes det så kallade BCG-vaccinet, vilket var ett vaccin mot tuberkulos.
Vad ingår i Barnvaccination?
Inom barnhälsovård och elevhälsa erbjuds barn och ungdomar vaccinationer som ger skydd mot elva sjukdomar: rotavirusinfektion, difteri, stelkramp, kikhosta, polio, infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b, allvarlig sjukdom orsakad av pneumokocker, mässling, påssjuka, röda hund och humant papillomvirus (HPV …
Hur behandlas TB?
Infektion med Mycobacterium tuberculosis (M. tuberculosis) ska alltid behandlas, då bakterien är en obligat patogen. Aktiv tuberkulos (tbc) måste behandlas med flera läkemedel samtidigt, då behandling med ett enstaka läkemedel snabbt leder till resistensutveckling och terapisvikt.
Vilken läkemedelsbehandling ges som profylax och varför?
Profylax med antibiotika vid kirurgiska ingrepp används för att minska morbiditeten och mortaliteten vid postoperativa infektioner. Idag utgör antibiotikaprofylax cirka 20-30 % av all antibiotikaanvändning på sjukhusen.
När började hepatit B ingå i vaccinationsprogrammet?
Införandet av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet prövades av regeringen 2016 baserat på underlag från Folkhälsomyndigheten. Förslaget fick avslag av regeringen 2017 och ingår därför inte i det nationella barnvaccinationsprogrammet.
När började man vaccinera i Sverige?
Vaccinering mot covid-19 inleds den 27 december. I och med att EU-kommissionen har godkänt Pfizer/BioNTechs vaccin kan vaccinet kan börja transporteras till Sverige, och den 27 december kan vaccineringen inledas på äldreboenden.
Vad är mässling?
Mässling orsakas av ett virus som tillhör gruppen paramyxovirus. Sjukdomen är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Mässlingvirus utsöndras med andningsluften och sprids via luften som droppar (aerosol). Mottagliga personer smittas via luftvägarnas eller ögonens slemhinnor.
Vilken infektionssjukdom behöver syre för att överleva?
Aktiv lungtuberkulos Kavernerna är öppna mot luftrören, vilket ger bakterierna mycket syre och därmed goda förutsättningar för tillväxt. Personer med aktiv tbc kan vara smittsamma och i upphostningsprov från patienter med denna form av lungtuberkulos kan man ibland påvisa mängder tuberkelbakterier.
Vad är profylaktisk behandling?
Profylax (från grekiskans pro- och phýlaxis, att vakta eller skydda, i svensk skrift sedan 1832) är substantivformen av det mer vanligt förekommande profylaktisk, är i medicinskt språkbruk en mängd olika typer av förebyggande åtgärder mot tillstånd som kräver medicinsk vård.
Hur fungerar Tamiflu?
Den aktiva substansen i Tamiflu, oseltamivir, verkar på influensavirus genom att blockera vissa enzymer på virusets yta, de s.k. neuraminidaserna. När neuraminidaserna blockeras hindras viruset från att spridas i kroppen.
När började Mässlingsvaccin i Sverige?
Allmän vaccination av barn mot mässling infördes i Sverige 1971 men vaccinationstäckningen var låg under första delen av 70-talet och mässling var fortfarande vanligt förekommande. 1981 rapporterades 3 540 fall, över 350 behövde sjukhusvård och 15 drabbades av hjärninflammation.
När infördes Trippelvaccinet?
Vaccination mot kikhosta infördes i Sverige på 1950-talet, tillsammans med vaccin mot difteri och stelkramp (difteri/stelkamp/pertussis, DTP, tidigare ofta kallat ”trippelvaccin”).
Hur många barn dör varje år av mässling?
Ett barn vaccineras mot mässling i Afghanistan. Mässling är en ytterst smittsam virussjukdom och en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn under fem år. 2018 dog uppskattningsvis 140 000, de flesta barn under fem, i mässling.