När klippa Gotlandsfår?
Att får ska klippas minst en gång årligen står skrivet i djurskyddslagstiftningen. Inga undantag ges för till exempel någon ras som själv fäller ullen helt eller delvis. Vanligtvis klipps de flesta får två gånger per år, vår och höst.
När klipper man lamm?
Vid lamning i juni kan det vara bra att klippa tackor 5-6 veckor innan betessläpp så att de hinner få lite ull innan de går ut i solen. Lammar de i mars-april och ullen tas tillvara så är höstullen den finaste. Klipp då i augusti-september så hinner de få tillbaka ull för att gå ute länge på hösten.
Får nära lamning?
Tecken hos tackan när lamningen närmar sig Närmare lamningen kan tackan bli retlig. Hon kan också intressera sig mycket för andras lamm. Tackan får nedsatt aptit och drar sig undan för att kunna vara ifred. Hon lägger sig och reser sig om vartannat.
Får utan klippning?
Alla får som finns idag måste klippas minst en gång om året. Det gäller även de raser som själva fäller sin ull, eftersom fällningen i sig orsakar problem. Anledningen till att får behöver klippas är för att de har avlats för en extrem pälstillväxt, precis som exempelvis perserkatter och angorakaniner.
I slutet av februari/början av mars kommer fårklipparen. Man bör inte klippa i början av dräktigheten och inte heller för tätt inpå lamningen. Vi klipper klövarna på tackor och baggar.
Hur tar man hand om ullen när man har klippt fåren?
Ta bort ull som är hårt nedsmutsad, hårt hoptovad, innehåller gödselklumpar, tistlar eller grovt skräp. Ta bort partier av märkfärg om detta använts på fåren. Efterklipp (korta klipp på bara någon cm) tas också bort. Lägg ut den klippta fällen på ett nät eller galler.
När klipper man lamm första gången?
Klipp inte Under dräktighetens två första månader. Under dräktighetens sista tre veckor. Baggen precis innan betäckning. Kraftigt underutfodrade eller sjuka djur, speciellt om det är kallt.