Innehållsförteckning
När lär sig barn att dela med sig?
Först runt 7 års åldern börjar barn lära sig att det förväntas och är snällt att man delar med sig. Denna utveckling sker genom att barn är med i sociala sammanhang och interagerar med dig, familjen och vänner runt omkring er. Du som förälder kan själv vara en förebild genom att dela med dig till andra.
Hur får man ett barn att tycka om?
Genom att ni är tillsammans och du tar hand om, matar, skyddar, tröstar och leker med barnet lär du känna ditt barn. Då förstår du vad hen är rädd för, tycker om, blir glad och ledsen för och hur hen reagerar. Ditt barns anknytning till dig formas när ni är tillsammans.
Vad gör man med barn som inte leker?
Winnicott menar att barn som inte leker behöver hjälp att upptäcka området mellan verklighet och fantasi där leken uppstår. Den vuxne har också en viktig roll att hjälpa barnet att utvidga detta lekområde. Om barnets mellanområde ska växa så måste en tillit växa fram till den vuxne.
Hur man kan leka med barn?
Man ska leka med barnet när man ser att det behövs, men sedan ge utrymme för lek ensam och med andra barn. Barn får olika rollmodeller och lär sig social samverkan när de leker med vuxna. Var intresserad av barnets lek och lyssna till vad barnet försöker säga med leken.
Vad kan man lära barn?
Att vill man ha något så måste man kämpa för att få det.
- Att vara nyfiken.
- Att du måste våga för att vinna.
- Att inte döma andra för snabbt utan att först försöka se saker ur deras synvinkel.
- Att våga visa dina känslor.
- Att positiva tankar tar dig betydligt längre än negativa tankar.
- Att vara generös med komplimanger.
Vad gör man om barnet inte vill vara hos ena föräldern?
Hjälp barnet slippa dåligt samvete Diskussionen om beslutet får inte leda till konflikt mellan föräldrarna när barnet är med. Som förälder kan det vara viktigt att vara flexibel gällande rättvisetänkande, så att barnet slipper känna dåligt samvete för att välja det ena eller andra.
Hur viktigt är det att leka med sina barn?
– Barn behöver få leka för att utvecklas och lära sig förstå sin omgivning, sig själva och andra. Leken är viktig för alla barn, säger Inger Ekbom. – Att leka är att skapa något. När man är inne i en skapande process är det som om tiden upphör att existera.
Måste man alltid leka med sina barn?
Det är ingen naturlag att du som förälder måste leka med dem. De har tillräckligt med fantasi och barnslighet inom sig för att roa sig själva, säger barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom. – Däremot är det viktigt att du som vuxen kan visa lekfullhet genom att skoja och skämta och visa att du har humor.