Blogga

Nar ska man ha SVA?

När ska man ha SVA?

14 § Undervisning i svenska som andraspråk ska, om det behövs, anordnas för 1. elever som har ett annat språk än svenska som modersmål 2. elever som har svenska som modersmål och som har tagits in från skolor i utlandet, och 3. invandrarelever som har svenska som huvudsakligt umgängesspråk med en vårdnadshavare.

Är SVA enklare?

Det är bara det som är skillnaden. Det har ingen betydelse vilken av svenska kurserna man läst när man söker högskola och jobb. Om man inte har svenska som modersmål kan det vara lättare att få bra betyg på Svenska som andraspråk eftersom kursen då är anpassad efter en.

Hur bör SVA bedrivas?

Undervisning inom klassens ram Det räcker inte med att man är andraspråkstalare för att få betyg i svenska som andraspråk, utan man ska ha haft undervisning i ämnet i fråga. Så placering av andraspråkstalande elever ”inom klassens ram” förutsätter att läraren så att säga undervisar i två ämnen parallellt.

Är SvA lättare än svenska?

Rektor är den som tar beslutet gällande om en elev ska undervisas i SvA eller Svenska. Och kanske är det så att rektorer ibland tar fel beslut. Men att påstå att SvA-undervisning innebär ”en enklare nivå” stämmer inte. Kraven i SvA är desamma som kraven i Svenska.

Varför finns SvA?

Elever som inte är uppvuxna med svenska som modersmål kan befinna sig på oerhört olika nivåer vad gäller språkutveckling och ha helt olika språk- och litteracitetsprofiler. Därav vikten att kartlägga elevers språkliga förmågor och eventuella behov av svenska som andraspråk.

Vad är skillnaden på svenska och svenska som andraspråk?

svenska som andraspråk är en kurs i svenska som är anpassad till personer som inte har svenska som modersmål. Föreställ dig att en fransman läser sitt eget språk – franska och att någon annan som kommer från Kina eller från Ungern, ska läsa franska… det är samma språk, men helt olika förkunskaper.

Share this post