Blogga

Nar ska man slappa baggen?

När ska man släppa baggen?

Den 15 augusti släpper du baggen till betäckning och några dagar senare börjar tackorna att brunsta. De tackor som inte blir betäckta på första brunsten börjar att brunsta om 28 augusti. Låt baggen vara kvar till den 14 september för att betäcka den andra brunsten, sedan ska han tas bort.

Vad klipper man får med?

Ström är bra. Ganska få klipper med handsax, även om detta är ett mycket bra sätt att klippa enstaka får eller små besättningar med. Se till att flödet av djur fram till klippningen fungerar bra.

Har lamm svans?

Svenska lamm får behålla sina svansar och bagglammen kastreras inte något som i flera stora fårländer görs utan bedövning. All slakt i Sverige sker med bedövning – inga undantag ges – vilket är något som skiljer oss från flera länder.

Hur nära inpå lamning kan man klippa?

Klippningen ska inte göras närmare än 4 – 6 veckor innan lamningen. Om man av olika skäl inte kan klippa tackorna före lamning bör man åtminstone klippa runt könsöppningen och kring juver.

Hur länge kan baggen gå med tackorna?

Tänk på att låta baggen gå ca 3 veckor med tackorna så att de hinner passera minst en brunstcykel. Lamm är en av de stora behållningarna med får.

Måste man klippa gutefår?

I motsats till andra fårraser, vars ull behöver klippas ett par gånger om året, släpper ullen av sig själv på gutefåren. Det är dock vanligt att man väljer att klippa även gutefår.

Hur man klipper ett får?

Att får ska klippas minst en gång årligen står skrivet i djurskyddslagstiftningen. Inga undantag ges för till exempel någon ras som själv fäller ullen helt eller delvis. Vanligtvis klipps de flesta får två gånger per år, vår och höst.

Har får svansar?

– Om du tittar på tackan där med svart huvud så har hon en nedkissad svans och vissa har mer eller mindre. Tomas Olsson skulle vilja lösa problemet genom att klippa av svansarna. Men det är förbjudet i Sverige av djurskyddskäl. – Lagstiftningen i dag säger att vi får inte kupera våra svansar.

Får svansar?

Det finns får på andra håll i världen som har samma svanstyp, men andra fårtyper har oftare en lång och ullig svans, eller, som hos många asiatiska raser, en tjock svans som även fungerar som fettdepå. Även på andra sätt visar de nordiska kortsvansfåren ursprungliga drag. De har oftast både täckull och bottenull.

Får som man inte behöver klippa?

Baggarnas horn är stora och kraftiga medan tackornas är smalare och mer gracila. I motsats till andra fårraser, vars ull behöver klippas ett par gånger om året, släpper ullen av sig själv på gutefåren.

Share this post