Innehållsförteckning
När ska skyddsglasögon användas?
Ögonskydd i form av korgglasögon, glasögon med sidoskydd eller visir är lämpliga vid arbete med farliga ämnen som kan ge ögonskada. Det är viktigt att ögonskyddet anpassas efter risken vid den aktuella kemikaliehanteringen.
Vem ansvarar för att skyddsutrustning används?
Arbetsgivaren ansvarar för den personliga skyddsutrustningen. Det är arbetsgivaren som ska bekosta den personliga skyddsutrustning som arbetstagaren behöver för arbetet. Arbetsgivaren ska också se till att den fungerar och att den underhålls och repareras, så att den är säker att använda.
När ska du använda ögonskydd?
Ögonskydd ska användas vid hantering där en kemisk riskkälla kan skada ögonen om riskerna för stänk eller översköljning inte helt kunnat tas bort genom andra åtgärder.
Hur skyddar munskydd mot stänk?
Olika typer av munskydd Munskydd i klass I har 95 procents filtreringskapacitet och munskydd i klass II har 98 % filtreringskapacitet. Munskydd som är vätsketäta har tilläggsbeteckningen R. De R-klassade munskydden IR och IIR skyddar även bäraren mot synliga vätskestänk >120 mmHg.
Är munskydd personlig skyddsutrustning?
I föreskrifterna finns en uppräkning av förslag på personlig skyddsutrustning. Att till exempel kirurgiska munskydd saknas i uppräkningen ska inte tolkas som att dessa inte behöver användas.
När ska varselkläder användas?
Varselkläder används till exempel när man arbetar i trafiken, med vägarbete, räddningsarbete, på- och avlastning m.m., där arbetet kräver hög synbarhet, både om natten och om dagen.
Hur mycket skyddar munskydd bäraren?
Ett kirurgiskt munskydd täcker munnen, näsan och hakan. De skyddar mot stora droppar från utsidan (men inte små luftburna partiklar) och förhindrar viss smittspridning från bäraren. Skydden sitter dock ganska löst och kan därför läcka droppar runt kanterna.
Vilken väg ska munskyddet vara?
Om det finns en blå sida på munskyddet ska den vara utåt. Finns det en ståltråd ska den vara uppåt mot näsan. Sätt på dig munskyddet genom att dra banden över öronen. Dra ut munskyddet så att det täcker näsan, munnen och hakan.
Är det krav på munskydd i kollektivtrafiken?
Rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken När det inte går att hålla avstånd rekommenderas vuxna att använda munskydd under resan. Rekommendationen gäller alla kollektiva färdmedel, till exempel buss, tåg eller färja. Du bör själv ha med dig ett munskydd om du planerar att resa i kollektivtrafiken.
Vad innehåller munskydd?
Fakta om munskydd Det har en bakteriell filtreringsgrad på ≥95%. Typ II och Typ IIR kallas ofta kirurgiska munskydd. De är avsedda för kirurgiska och medicinska miljöer och har en bakteriell filtreringsgrad på min ≥ 98%. Typ IIR skyddar även mot stänk.