Innehållsförteckning
Skolan som skyddsfaktor Skolverksamheten består i allra högsta grad av olika typer av relationer och sociala interaktioner med andra och utgör därför en social grund för många ungdomar. Verksamheten bidrar till en naturlig socialisation och ingjuter en känsla av gemenskap, stabilitet och tradition.
I skolan arbetar varje dag lärare med elever sammansatta i olika grupper. För att skolarbetet ska kunna flyta på och kunskap införskaffas krävs det att eleverna i de olika grupperna ska fungera bra tillsammans. Lpo 94 skriver om hur skolan ska sträva efter en levande social gemenskap där man känner trygghet.
Hur går en individs socialisation till?
Under den primära socialisationen är det främst familjen, och under de andra olika processerna så varierar det kraftigt. Exempel på olika referensgrupper kan vara skolan, chefer, arbetskamrater, idoler osv. Dessa referenser sker både omedvetet och medvetet. Socialisation handlar också om frihet.
Vad är skillnad mellan uppfostran och socialisation?
Fostran och socialisation kan till skillnad från uppfostran ses som processer, uppfostran däremot är en aktivitet. Socialisationsagenter, det vill säga familj och andra i en nära relation samt institutioner som skolan, bidrar, i en socialkontext till individens anpassning av den miljö hen lever i.
Process som gör att vi blir en del av det omgivande samhället. Vi tar över eller tar ställning till värderingar, attityder, normer, sätt att se på saker och ting och utformar vår personliga stil i samspel med andra människor.
Vilka är Socialisationsagenterna?
Socialisationsagenterna interagerar även med varandra likaväl som individen interagerar med de olika agenterna. Till exempel jobbar skolan och föräldrarna ihop via föräldramöten och diskuterar där vad som är bäst för barnen.
Hur kan socialisationen bidra till stabilitet i samhället?
Socialisationsverktyg. Attityder är någorlunda stabila inställningar till något centralt för individen. Våra attityder hjälper oss att stabilisera och ordna vår tillvaro. En attityd består av en kunskapsdel, en känslodel och en handlingsberedskap.
Vad är normalitet i förskolan?
Det är levnadsvillkoren, miljön och omständigheterna som ska förändras så att de är likvärdiga till alla människor. Det andra sättet att betrakta normalitet är att utgå från sam- hällets normer och värderingar om vad som är normalt. Detta kan ses som en normativ normalitet.
Alvesson (2012) beskriver socialiseringsprocessen som en process där nyanställda lär sig om organisationens värderingar och normer och detta blir enligt honom ett sätt att “uppfostra” anställda. Alvesson (2012) beskriver kultur som de föreställningar, innebörder och värderingar som delas av ett kollektiv.
Vilken Socialisationsagent är viktigast?
FAMILJEN är den viktigaste socialisationsagenten under denna fas. Sekundära socialisationen = Infaller under senare delen av barndomen och pågår under hela vuxenlivet. Andra agenter tar över från familjen. Skolan, jämnåriga kamratrem organisationer, massmedier, arbetsplatser.
Vad menas med sociala agenter och ge exempel?
En agent kan vara en lärare eller en person som hjälper oss i vår vardag och för att vi ska lära oss nya saker. En primär socialisation när föräldrar, syskon, far och mor föräldrar. Människor som står nära en under ens uppväxt och liv.