Blogga

Under vilka forutsattningar har en kopare ratt till skadestand enligt koplagen respektive konsumentkoplagen?

Under vilka förutsättningar har en köpare rätt till skadestånd enligt köplagen respektive konsumentköplagen?

Köp mellan exempelvis två privatpersoner eller två näringsidkare regleras i stället i köplagen (köpL). Köpare har rätt till ersättning för den skada som denne lider genom att varan är felaktig, om inte säljaren visar att (40, 27§§ köpL). Varan måste vara felaktig för att man ska kunna kräva skadestånd.

Har säljaren enligt KöpL respektive Kkl skyldighet att ersätta personskada dvs skada som en vara orsakat på person?

Helt klart så framgår det ju att personskador som uppstått på grund av säkerhetsbrister i varan ska ersättas. Frågan verkar bara vara vilken lag som reglerar det. Om det är skadeståndslagen/produktansvarslagen eller konsumentköplagen. Ibland är det också möjligt att vissa situationer faller in under flera lagar.

Vilka förpliktelser har köparen enligt Kkl och KTjL?

Om konsumenten tillhandahåller en väsentelig del av materialet så gäller dessutom omsorgs- och avrådandeplikt enligt Konsumenttjänstlagen (4 § och 6 § KtjL). Om köparen inte medverkar vid tillverkningsköpet uppstår så kallad medverkansbrist och det regleras i KöpL (analogt 50 § st 1, 51 § och 60 §).

Har köparen någon skyldighet att inom viss tid meddela säljaren att han avser att häva köpet?

Köparen får inte häva köpet på grund av felet, om han inte inom skälig tid efter det att han märkt eller borde ha märkt felet, eller efter den tid för avhjälpande eller omleverans som kan följa av 37 §, meddelar säljaren att han häver köpet.

Vilka rättigheter möjligheter har du som konsument om det tex har varit fel på en vara eller du gjort ett köp som du ångrar?

Om du ger konsumenten en ny vara och fel uppstår även på den varan, oavsett om det är samma fel eller ett nytt, har konsumenten rätt till tre års reklamationsrätt. Reklamationsrätten gäller då från den dagen konsumenten fick den nya varan.

Share this post