Innehållsförteckning
Vad är en anabol reaktion?
Anabolism (nylat. anabolismus, av grek. anabole) är ämnesomsättningens konstruktiva processer utifrån vilka levande celler omvandlar enkla substanser till mer komplexa sådana, såsom fett och proteiner. Det krävs energi för anabolism när metaboliter, enkla energifattiga molekyler, bygger upp större molekyler.
Vad menas med anabol och Katabol balans?
Ett uppbyggande tillstånd som råder efter ett katabolt tillstånd (träning, stress eller sjukdom). Under det anabola tillståndet bygger kroppen upp sig igen under anabola hormoners inverkan och under förutsättningen att man har en neutral energibalans, dvs. tillräckligt med kost som innehåller samtliga näringsämnen.
Vad är anabol träning?
De är anabola vilket betyder att de bygger upp muskler och andra vävnader i kroppen. De är androgena vilket betyder att de ger manlig könsmognad och sänker den kroppsegna produktionen av testosteron i testiklarna. AAS används av personer som vill kunna träna mer intensivt och för att nå snabba resultat.
Vad betyder anabolic?
Anabola steroider[redigera | redigera wikitext] Anabola steroider är syntetiska derivat av det manliga könshormonet testosteron och HCl. Termen fortsätter användas trots att den vetenskapliga litteraturen snarare brukar termen androgena-anabola steroider (AAS).
Vad är Katabola reaktioner?
Katabolism är den nedbrytande delen av kroppens ämnesomsättning, metabolism, och anabolism är den uppbyggande. När födan rör sig in i kroppens katabolism, är det framförallt tre stora delar som kroppen bryter ner: proteiner, fetter och kolhydrater.
Vart kommer anabola ifrån?
Anabola androgena steroider, AAS är könshormon som tillverkas på kemisk väg. De stimulerar muskler och olika vävnader i kroppen. Att använda AAS kallas dopning och är olagligt.
När uppfanns anabola?
Under 1960-talet kom anabola androgena steroider (AAS) i bruk. Syftet med dem är att bygga upp muskulaturen. Dessa har spridit sig även utanför idrottssammanhang och är även förbjudna att använda i icke-medicinska syften (se Dopningslagen, SFS 1991:1969).