Innehållsförteckning
Vad är en individuell vårdplan?
Syftet med en samordnad individuell plan (SIP) är att identifiera vilka behov den enskilde har, att tillse att hen får den hjälp hen är i behov av. En SIP ska upprättas när patienten är i behov av stöd från två eller flera huvudmän/aktörer. Av planen ska det framgå: Vilka insatser som behövs.
Vad blir undersköterskans roll i arbetet med att genomföra en SIP?
Ett arbete med SIP blir ett medel för att säkra den personcentrerade vården som vilar på partnerskap mellan patient, närstå- ende och professionella. Riksdagen lagstiftade, 2010, om att individuella planer ska upprättas när någon har behov av insatser både från socialtjänst och hälso- och sjukvård.
Hur ofta och på vilket sätt följer man upp behov och insatser?
Det är vanligt att man behöver hjälp från flera olika håll när man är i behov av stöd. Om både hälso- och sjukvården samt socialtjänsten är inkopplade, är det möjligt att få en samordnad individuell plan, SIP.
Hur går SIP till?
För att starta ett SIP-arbete krävs alltid att den som planen handlar om har gett sitt samtycke. Individen ska också alltid få möjlighet att aktivt vara med i planeringen och påverka vilka aktörer som ska delta. Planen är till för att möta individens behov, och måste därför utgå från individens upplevelse och önskemål.
Vad är en standardiserad vårdplan?
Alla personer med ett visst hälsotillstånd, medicinsk diagnos, vissa symtom eller en viss behandling ska få samma vårdinsatser. Standardvårdplaner ska utvecklas och användas av hela det tvärprofessionella teamet runt patienten och följa vårdprocessen.
När upprättas en vårdplan?
Genomförande. Vårdplanen ska upprättas snarast efter att individen kommit in till en vårdinrättning. Med snarast menas inom timmar efter ankomst till vårdavdelning inom akutsjukvård, och inom ett dygn eller två efter ankomst till sjukhem.
Vilka är delaktiga i en SIP?
Några aktörer som kan vara aktuella i en SIP är bland annat skolan, vårdcentralen, hemtjänsten, socialtjänsten och närstående. En SIP är en plan som är till för den som behöver stöd och hjälp från flera håll samtidigt. Hjälpen behöver samordnas.
Vem ansvarar för att kalla till SIP?
Lagstiftningen pekar ut landstingets hälso- och sjukvård och socialtjänsten som de ska kalla till SIP vid behov. Ofta finns det många andra aktörer som ger insatser och är viktiga för bra vård och stöd. Dessa är viktiga i samverkansarbetet och kan bjudas in till att delta då SIP upprättas.
Vad är Sipmöte?
På ett SIP-möte får du träffa de personer som har ansvar för att du ska få den hjälp du behöver. Du får koll på vem som kan hjälpa till med vad, och vem som har det övergripande ansvaret.
Vilka stödinsatser som personer med psykiska funktionsnedsättningar har rätt till?
Tio olika insatser enligt LSS
- rådgivning och annat personligt stöd.
- personlig assistans.
- ledsagarservice.
- kontaktperson.
- avlösarservice i hemmet.
- korttidsvistelse utanför det egna hemmet.
- korttidstillsyn för skolungdom över 12 år.
- boende i familjehem eller i bostad med särskild service för barn eller ungdom.
Hur långt innan ska man kalla till SIP?
Kallelse. Kallelsen ska vara skriftlig. Kallelse skickas snarast möjligt efter att bedömning gjorts att SIP behövs och mötet ska hållas skyndsamt, dock senast inom 3 (tre) veckor efter samtycke erhållits. Vid behov kan SIP-mötet behöva hållas snabbare.
Vad händer på ett SIP möte?
Vad händer på ett SIP-möte? På ett SIP-möte får du träffa de personer som har ansvar för att du ska få den hjälp du behöver. Du får koll på vem som kan hjälpa till med vad, och vem som har det övergripande ansvaret.