Innehållsförteckning
Vad är en mjukdelsskada?
De flesta idrottsskador är vad vi kallar mjukdelsskador, vilket betyder vävnadsskador som uppstår i muskler, senor och ligament. Skador kan uppkomma akut, eller via en lång tids överansträngning. En skada uppstår när belastningen är större än vad en given struktur tål.
Vilka delar ingår i ett Akutomhändertagande av en mjukdel?
Genom rätt akut omhändertagande kan man minska skadans omfattning och lägga en bra grund för läkning så att tiden till återställd funktion och aktivitetsnivå blir så kort som möjligt. Vid mjukdelsskador, som stukningar, sträckningar och muskelbristningar, rekommenderas en mångfacetterad och beprövat akut åtgärd.
Hur känns en muskelbristning?
Följande symtom är vanliga om du får en muskelbristning: Det gör mycket ont. Muskeln kan svälla upp och kännas öm. Du får sämre kraft i muskeln och ibland ett blåmärke.
Vad ska man göra om man har fått en lårkaka?
Använd tryckförband akut på skadan och placera låret i högläge, följt av kompressionsbandage. Pressa baksida lår och vaden mot varandra, med knät böjt så mycket det går och linda med kompressionsbandage det första dygnet. Avlasta med kryckor. Fortsätt med kompressionsbandage de kommande dygnen.
Hur länge kan man ha en lårkaka?
Läkningstiden är 1-2 månader och utöver vila för den skadade muskeln kan benet behöva stödbandageras innan den skadade börjar med sportutövning igen. Smärtlindrande läkemedel kan behövas under den första veckan. Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra är kontraindicerat då blödningen kan öka.
Vad ska man göra vid en muskelbristning?
Smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol lindrar smärta utan ökad risk för blödning, men dämpar inte inflammation. Rådgör gärna med en läkare. Mindre muskelbristningar läker av sig själv på ett par veckor. Skador som innebär att nästan hela muskeln gått av, så kallad total ruptur, kan behöva opereras.