Blogga

Vad ar ett Sjukavdrag?

Vad är ett Sjukavdrag?

Karensavdraget är 20 procent av sjuklönen – ett engångsavdrag baserat på en genomsnittlig arbetsvecka. När en anställd blir sjuk behöver du som arbetsgivare säkerställa att du betalar ut rätt sjuklön. Sjuklönen är 80 procent av den anställdas lön och andra förmåner. Från den anställdas sjuklön görs ett karensavdrag.

Hur påverkar tjänstledighet sjukpenning?

Nej, om den anställde skulle varit tjänstledig under sjukperioden finns ingen skyldighet att betala ut sjuklön. Sjuklönen baseras på den lön som den anställde förlorar på att vara sjukfrånvarande. Då den anställde är tjänstledig utan lön blir det ingen sjuklön.

Hur beräknas Sjukavdraget?

Sjukavdrag och sjuklön beräknas från sjukperiodens första dag. Karensavdraget är ett engångsavdrag som dras om en av dina anställda blir sjuk. Avdraget är lika stort oavsett vilken dag och när på dagen den anställde blir sjuk och motsvarar 20 % av sjuklönen per vecka.

Vad är skillnad på sjuklön och Sjukavdrag?

När en anställd sjukskriver sig och har rätt till sjuklön, så gäller detta från dag 2-14 och personen får därmed en sjuklön som är ca 80 % av den ordinarie lönen. Det avdrag som görs och som motsvarar sjuklönen kallas alltså för sjukavdrag.

https://www.youtube.com/watch?v=8zUrxeWPSNQ

Vad innebär 50% sjukskrivning?

Du kan vara sjukskriven på deltid och arbeta övrig tid. I regel ska du då jobba varje dag genom att minska din arbetsdag med den procentsats du är sjukskriven (25, 50 eller 75 procent). Men det finns också en möjlighet att förlägga arbetstiden på annat sätt om det underlättar din återgång i arbete.

Vad är Sjukavdrag 100%?

Sjukavdrag är ett avdrag som arbetsgivaren gör på den anställdes lön vid sjukdom och sjukskrivning. * Den första dagen för sjukdom kallas karensdag och då är sjukavdraget i de flesta fall 100 %. Hur stort sjukavdraget är beror bl a på vilket kollektivavtal företaget följer.

Share this post