Vad är farligt med borrkax?
Borrkax är det material som kommer upp till markytan i samband med borrning. Det liknar ofta en gyttja och innehåller vatten och finkrossat material. Det kan orsaka skador och/eller igensättningar på ledningsnätet för dagvatten med risk för översvämning.
Vad gör man med borrkax?
En speciell bergprodukt är borrkax – dvs stenflisor och stenmjöl som uppstår vid borrning. Man får fram materialet vid hålborrning för sprängningsarbeten, hålborrning efter vatten och för bergvärmeanläggningar samt vid fullortsborrning för tunnlar.
Vad innebär borrad brunn?
En vattenbrunn är ett grävt eller borrat borrat hål i marken ur vilket man utvinner vatten.
Hur mycket borrkax blir det?
Hur mycket borrkax som kommer upp under en borrning beror på hålets djup och diameter samt på bergets stabilitet (Hilliard 1997). Mängden vatten som kaxet blandas ut med varierar betydligt från borrning till borrning beroende främst på hur vattenförande marken är.
Vart slänger man schaktmassor?
Du behöver söka tillstånd hos eller samråda med länsstyrelsen när du vill använda schaktmassor och annat avfall som anläggningsmaterial och du bedömer att det finns en betydande risk att naturmiljön blir förorenad eller påverkas negativt – det är mer än ringa risk.
Var används grävda och borrade brunnar?
En grävd brunn anläggs oftast i egen regi då det inte finns företag i Sverige som har specialiserat sig på att gräva brunnar. Med bra förutsättningar och god utformning kan de fungera bra. En filterbrunn är en borrad brunn i jordlagren, där filtret anpassats till det grundvattenförande lagrets egenskaper.
Vad är borrslam?
Borrkax är ett naturmaterial vilket man får efter borrning i berg. Materialet utgörs av krossat berg som enligt definition är grus med samma beståndsdelar. Detta har normalt en kornstorlek på 0–6 millimeter. Kornstorleken varierar beroende på bergets struktur och art.