Innehållsförteckning
Vad är genus och könsroller?
Genus är ett annat ord för socialt kön. Ordet genus är hämtat från latinet och betyder ”sort” eller ”släkte”. Begreppet genus används för att urskilja vad som formar kvinnors och mäns sociala beteende. Genus handlar därför om könsroller och betraktar dem som en kulturell och social konstruktion.
Vad finns det för könsroller?
Några exempel på hur könsrollerna är negativa är bland annat hur kvinnor anses vara det svagare könet, samtidigt som män anses vara starkare. De traditionella könsrollerna säger att en kvinna inte kan byta däck på bilen, och en man inte kan gråta, eftersom det är ett tecken på svaghet.
Hur ser könsroller ut idag?
Inom socialpsykologin menar Magnusson (2002) att könsskillnader tydligt finns i samhället idag, exempelvis gällande att kvinnans roll är att vara underlägsen mannen, då det kommer till yrken. Män är oftast i hierarkiskt högre position än kvinnor, och vad som ”hör Page 13 13 till” den kvinnliga könsrollen.
Hur ser vi på manligt och kvinnligt idag?
Män och kvinnor blir idag allt mer jämställda. Dessutom blir vi mer lika vad gäller både arbeten och intressen. Idag är det inte längre någon som höjer på ögonbrynen om en kvinna arbetar som gruvarbetare eller busschaufför eller om en man arbetar som sjuksyster eller hårfrisör.
Vad är Genuskonstruktion?
Till genuskonstruktionen hör den dikotomiska uppdelningen i män med ”manligt” beteende och kvinnor med ”kvinnligt” beteende. Dessa två flätas samman och upprätthålls med föreställningen om ett naturligt heterosexuellt begär (Butler, 2005, s. 10-11; Gemzöe, 2008, s. 138).
Vad är det som formar könsrollerna?
Det kan vara allt ifrån olika värderingar, såsom de föreställningar och ramar vi skapar oss utifrån könens beteenden, biologiska och utseendemässiga skillnader, till hur vi ser på de olika könens värde, makt, prestige och jämställdhet i samhället.