Innehållsförteckning
Vad är sjukskrivningstalet i Sverige?
I Sverige har sjukskrivningstalet varierat kraftigt under 2000-talet. Från en nivå på drygt 860 000 sjukskrivningar 2002 till hälften så många 2010. Under senare år har psykisk ohälsa kommit att svara för en allt större del av sjukskrivningarna. Totalt var nästan 600 000 personer sjukskrivna under 2019.
När ska du anmäla sjukskrivning?
Anmäl sjukskrivning (Försäkringskassan) Läkarintyg efter sju dagar. Om sjukskrivningen varar längre än sju kalenderdagar ska den anställda lämna ett läkarintyg till dig. Det är en förutsättning för att du som arbetsgivare ska kunna bedöma arbetstagarens rätt till sjuklön.
Hur ska du anmäla sjukskrivning hos Försäkringskassan?
Anmäl sjukskrivning hos Försäkringskassan. Läkarintyg efter sju dagar. Om sjukskrivningen varar längre än sju kalenderdagar ska den anställda lämna ett läkarintyg till dig. Det är en förutsättning för att du som arbetsgivare ska kunna bedöma arbetstagarens rätt till sjuklön.
När ska du ansöka om sjukersättning?
När du har ansökt får du ett beslut om sjukersättning som bygger på dina förväntade inkomster under året. När vi fått uppgifter från Skatteverket om din inkomst fattar vi ett nytt beslut utifrån hur mycket inkomst som du faktiskt haft. Det dröjer upp till två år efter inkomståret tills beslutet kan fattas.
Kan du få hel sjukersättning från och med juli?
Om du har fyllt 19 år Du kan få hel sjukersättning från och med juli det år du fyller 19 år om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning och inte kan arbeta nu och i framtiden i något arbete på hela arbetsmarknaden. Det gäller även till exempel anpassade arbeten med lönebidrag.
Hur mycket får du tjäna på en hel sjukersättning?
Hel sjukersättning får du tjäna upp till 47 300 kronor. Tre fjärdedels sjukersättning får du tjäna upp till 120 980 kronor. Två tredjedels sjukersättning får du tjäna upp till 170 280 kronor. Halv sjukersättning får du tjäna upp till 198 660 kronor. En fjärdedels sjukersättning får du tjäna upp till 274 340 kronor.