Blogga

Vad ar syftet med smittskyddslagen?

Vad är syftet med smittskyddslagen?

Syftet med smittskyddslagen (2004:168) är att begränsa förekomsten av smittsamma sjukdomar i befolkningen.

Vilka könssjukdomar omfattas av smittskyddslagen?

Du måste följa vissa regler när det gäller könssjukdomar som står i smittskyddslagen: Du måste testa dig så fort som möjligt om du tror att du kan ha fått någon av sjukdomarna. Du får inte riskera att överföra sjukdomen till andra personer. Vänta helst med att ha sex tills en läkare säger att det är okej.

Är Corona under smittskyddslagen?

Regeringen föreslår att covid-19 inte längre ska anges som en allmänfarlig sjukdom eller en samhällsfarlig sjukdom. Den föreslår också att covid-19 ska anges som en anmälningspliktig sjukdom. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2022.

När skapades smittskyddslagen?

Smittskyddslagen (2004:168) är en lag i Sverige och ska enligt portalparagrafen tillgodose befolkningens behov av skydd mot spridning av smittsamma sjukdomar.

Vad reglerar Smittskyddsförordningen?

Smittskyddslagen och smittskyddsförordningen syftar till att förhindra att smittsamma sjukdomar sprids till eller mellan människor. Allmänfarliga sjukdomar och vissa andra smittsamma sjukdomar är anmälningspliktiga sjukdomar och ska anmälas i enlighet med 2 kap. 5 § smittskyddslagen.

Vad säger lagarna och författningarna som styr smittskydd och vårdhygien?

Lagar och författningar beskriver att vård och omsorg måste vara av god kvalitet och inte orsaka skada. I hälso- och sjukvårdslagen finns ett uttryckligt krav på att vården ska vara av god kvalitet med en god hygienisk standard (HSL, 2017).

Måste man berätta om man har Corona?

Enligt smittskyddslagen är den som fått covid-19 skyldig att berätta det för alla som kan ha blivit smittade. Den sjuke får hjälp med det genom så kallad smittspårning, där en smittspårare från sjukvården ringer upp och tillsammans med den smittade går igenom vilka personer som är aktuella att kontakta.

Vilken är den vanligaste smittvägen?

Kontaktsmitta är den vanligaste smittvägen i vården.

Vad händer om du bryter mot smittskyddslagen?

Personen orsakar då uppsåtligen eller genom grov oaktsamhet allvarlig fara för den andras liv eller hälsa. För brottet kan böter eller högst två år fängelse dömas.

Share this post