Blogga

Vad ar unga lagovertradare?

Vad är unga lagöverträdare?

Begrepp barn och unga Unga lagöverträdare – Personer som inte har fyllt 21 år som är misstänkta för brott eller dömda till påföljd på grund av brott.

Vilka påföljder finns för unga?

För ungdomar under 21 år finns särskilda ungdomspåföljder. Det är ungdomstjänst, ungdomsvård, böter, sluten ungdomsvård och villkorlig dom. Det är domstolen som avgör om den misstänkta är skyldig och vilket straff/påföljd som ska ges.

Vilken ålder får man sitta i fängelse?

I Sverige kan man bara bli straffad för brott om man har fyllt 15 år. Det finns dessutom speciella regler för unga mellan 15 och 21 år. Ungdomar får kortare straff än vuxna. Den som är under 15 år kan inte dömas till straff.

Vad ska du särskilt beakta vid ingripande mot unga lagöverträdare?

Ändrad: SFS 2006:894 (Ingripanden mot unga lagöverträdare), 2015:81 (Tydligare reaktioner på ungas brottslighet), 2001:459 (Ny socialtjänstlag m.m.) 18 § Den unge ska underrättas om ett beslut om straffvarning vid ett personligt möte med åklagaren inom två veckor efter det att beslutet har fattats.

Vad händer efter man har väckt åtal?

Om åtal väcks blir det rättegång i domstolen. En av åklagarens uppgifter är att bevisa att den åtalade har begått brottet. Hon eller han redogör för teknisk bevisning, förhör misstänkta, vittnen och experter för att domstolen ska ha ett så bra underlag som möjligt att bedöma gärningen på.

Varför finns LUL?

I LUL finns bland annat bestämmelser som anger hur poli- sens och åklagarens förundersökning ska handläggas, när ungdomar får häktas och vad som gäller vid rättegång. I LUL finns också bestämmelser som anger när åklagaren kan underlåta att väcka åtal.

När döms man som vuxen?

I de flesta länder – inklusive Sverige – kan en person vara straffbar utan att vara juridiskt myndig. Straffbarhetsåldern är i Sverige 15 år, men innebär inte att alla som nått den åldern döms lika.

Under vilka omständigheter kan åklagare besluta om åtalsunderlåtelse för personer under 18 år?

Enligt punkt 3 finns möjlighet till åtalsunderlåtelse i sådana fall där det av särskilda skäl är uppenbart att påföljd inte behövs för att avhålla den misstänkte från vidare brottslighet och det med hänsyn till omständigheter- na inte heller krävs av andra skäl att åtal väcks.

Vad ska ett yttrande innehålla?

Om påföljden, helt eller delvis, inte har utförts ska yttrandet redogöra för varför. Yttrandet ska också innehålla information om vilka relevanta tidigare och pågående insatser som funnits för den unge med uppgift om tidpunkt, typ av insats och omfattningen.

Share this post