Innehållsförteckning
- 1 Vad är Vuxenspråk?
- 2 Hur pratade ungdomar förr i tiden?
- 3 När lär man sig språk bäst?
- 4 Vad fyller Ungdomsspråket för funktion?
- 5 Vilka slangord användes förr?
- 6 Vilken metod är bäst när man skall lära sig ett nytt språk?
- 7 Vad är egentligen en svordom?
- 8 Varför talar många ungdomar förortssvenska?
- 9 Vad är bra med språkförändring?
Vad är Vuxenspråk?
Inom språkforskning talar man om åldersgradering, det vill säga generationsbundet språk som hör till olika åldrar man går igenom, som barnspråk, ungdomsspråk eller vuxenspråk.
Hur pratade ungdomar förr i tiden?
Något som skolan också satsar väldigt mycket på är att lära ut att det finns olika sätt att prata på. Anna Gunnarsdotter Grönberg berättar att på 80-talet, när hon var ung, var ord som bauta, typ och liksom populära och användes flitigt av de unga.
När lär man sig språk bäst?
Fram till 17,4 års ålder är förutsättningarna för att lära sig ett nytt språk de allra bästa. Därefter försämras möjligheterna gradvis för att kunna nå samma nivå som en modersmålstalare. Det visar en studie publicerad i Cognition. När det talas om språkinlärning talas det ofta om att det finns en kritisk period.
Vad är typiskt för ungdomsspråket?
Det som utmärker ungdomsspråk mest är just att orden och uttrycken är nya och svårbegripliga. – Poängen med att slangord ofta är färskvara är att det blir ett internt hemligt språk, säger Kari Fraurud, docent vid Centrum för tvåspråkighetsforskning vid Stockholms universitet.
Vad är typiskt för ungdomars språk?
Vad fyller Ungdomsspråket för funktion?
Visserligen finns det individer som överanvänder ordet, men i normal ungdomskonversation har det ofta en funktion. Den vanligaste är att använda ba för att markera direkt anföring, det vill säga att tala om att det kommer ett citat: ”Å han ba: Ja gillar dej.”
Vilka slangord användes förr?
Ungdomarna i undersökningen fick ta ställning till femton gamla slangord för att avgöra om de fortfarande används. Följande ord ansågs föråldrade: mugg (i betydelsen toalett), gadd (i betydelsen tand) tjacka, bussig, lattjo, nobba och knycka.
Vilken metod är bäst när man skall lära sig ett nytt språk?
- Fundera över varför du vill lära dig språket.
- Alla tar till sig kunskap på olika sätt.
- Våga använda språket direkt, även om du bara kan några meningar.
- Var inte rädd att göra fel – alla gör misstag.
- Var aktiv på lektionerna.
- Repetera ofta.
- Sök radio- och teveprogram, filmer och musik på det aktuella språket på nätet.
Vad är skillnaden mellan unga och gamla?
Glappet mellan gammal och ung är stor när det gäller digital kunnighet. De unga lär sig i skolan, medan de som inte nåtts av undervisningen där halkar efter. Ett sätt att nå den målgruppen och försöka fortbilda användarna är att finnas där de är aktiva – alltså på Facebook.
Varför pratar äldre och unga olika?
Moderniteter ligger bakom förändrat språk Författarna till boken berättar att det förr var så att slang och annorlunda språkbruk bildades lokalt, alltså i mindre byar eller kanske orter. Men nu är det i större utsträckning så att språket formas genom intressen och olika moderniteter som äldre skulle kunna kalla det.
Vad är egentligen en svordom?
svordomar, mer eller mindre tabubelagda uttryck som konventionellt signalerar känslor som ilska, smärta, förvåning och förakt eller som används för att ge extra eftertryck åt vad talaren säger. Många språk saknar en övergripande term motsvarande den svenska för dessa uttryck.
Varför talar många ungdomar förortssvenska?
Förortssvenskan är ett kompisspråk där de som pratar med varandra inte behöver vara extra artiga utan talar som jämlikar. I sin tidigare forskning har Rickard Jonsson visat att ungdomarna ofta talar förortssvenska på raster och att de ledigt kan växla till »standardsvenska« när situationen kräver det.
Vad är bra med språkförändring?
Det svenska språket påverkas ständigt av invandring, sociala, kulturella tekniska utvecklingen. Språk som har blivit enklare med demokratisering, blir lättare att förstå. Statlig administration och tjänstemän använder ett enklare språk. Detta är en fördel med språkförändring.
Vad tycker äldre om slangord?
Flesta äldre samt vuxna tycket inte om ungdomsspråk. De säger att ungdomsspråk är dåligt och slarvigare, för att de skapar nya ord och slanguttryck och låna olika ord från olika språk och länder och använda detta i språket och skapa en ny grupp som skilja sig av vuxna språk.