Innehållsförteckning
Vad åt man för 500 år sedan?
Ofta var fisken, särskilt sillen, saltad, men man åt också torkad och färsk fisk, till exempel gädda, lax, torsk, id, braxen och nejonöga. Fläsk och annat kött saltades in efter slakten för att kunna hålla ett år framöver. Många hade också täppor där man odlade rovor, ärtor, bondbönor och kålrötter.
Vad åt man på 1200 talet?
Basen var gröt och bröd. Brödet var ofta grovt. Det vita, fina vetemjölet får man ju genom att sikta bort mycket av sädeskornet, och det kunde bara de rikaste unna sig. De flesta människor åt rågbröd till vardags och vetebröd vid stora fester.
Vad åt kungarna på medeltiden?
Soppor, grytor och stuvningar var de vanligaste rätterna och ingredienser som användes över hela Europa var mandlar, oftast i form av mandelmjölk, verjus (den sura saften av omogna druvor), vin och vinäger, gärna kombinerat med socker eller honung för dem som hade råd.
Vad åt man i Sverige innan potatis?
Trots att potatis är såpass utbredd inom den svenska husmanskosten idag så är den en relativ nykomling. Innan den gradvis började ta över på de svenska matborden åt man istället kål, kålrot, lök, ärter och bondbönor. Äpplen, surkål och olika sorters bär var källor till vitaminer.
Vad åt man i Sverige på medeltiden?
Det man dock kan säga generellt om medeltidens mat är att bröd var ett mycket vanligt livsmedel oavsett vilken samhällsklass man tillhörde, liksom att man åt mycket spannmål, till exempel i form av gröt, välling och pasta.
Hur man lagrade mat förr i tiden?
Isskåp för kylning av matvaror där färsk mat kunde förvaras en kort tid dök upp under 1910-20-talen. I nybyggda hus förvarades dock de flesta matvaror i ett ventilerat skafferi, placerat i ett hörn mot norr där kylan från utsidan kunde tas tillvara genom en ventil.
Vad åt och drack man på medeltiden?
Den var ofta torkad eller saltad. Alla samhällsklasser åt ungefär samma mat. Det som skilde var att de rika hade vitare mjöl och mer vetemjöl i brödet, oftare åt smör och oftare åt kött. Dessutom hade de rika mer kryddor som peppar och saffran och dessutom drack de ibland vin.
Vad åt man på 1800 talet i Sverige?
Maten lagades över öppen eld och var beroende av tillgången. Värst var det i slutet av vintern när förråden sinat och många svalt. Till frukost åt man sill, potatis, bröd och vid huvudmålet mitt på dagen mera sill. Någon gång kunde det bli fläsk eller kött, jämte soppa, kål, välling eller surmjölk.
Vad åt adelsmännen?
En vanlig meny kunde bestå av salt sill, salt eller torkat kött, fläsk, gröt, smör, bröd, ärtor och äpplen. Adeln åt gärna vilt från jakten plus olika fågelpastejer. Även brännvin drack man om man hade råd.